[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
穩陣就新高登啲2手鋪

平就上網買,不過高風險
係官網呀,不過我係用iso + ventoy裝
我都有test過用內顯係正常,不過唔係好頂到隻game,都窒窒哋,咁應該唔關windows事?
不過我都唔太清楚,因為我舊機仲用緊win 7,唔係好熟win 10
1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,330

1 x MSI MPG B550 GAMING EDGE WIFI ATX
價錢:$1,629

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-32GTZN
價錢:$1,440

1 x Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,399

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8GB GDDR6X LHR (只限砌機)
價錢:$7,999

1 x Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$899

1 x Cooler Master MasterBox TD500 Mesh ATX - Black
價錢:$730

1 x EKWB EK-AIO 360 D-RGB CPU Liquid Cooler
價錢:$1,580

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $19,086
https://www.faroll.com/customize#MjM4NiwyNTEwLDI5MjIsMzM4NCwzNTA3LDM3MzAsMzc3MCw0NDM0
鄙視下CM 散熱器
你比多300佢轉U12S喇
11代 intel配風冷 = 收皮,仲要共碩板。

隔塵可以自己睇下個箱黐唔黐到到磁力隔塵貼,法奧放喺風扇果堆入面。
多 $10 有 pure rock 2, 唔算好不過已經唔使用垃圾。 budget 首選
1 x (預訂) Intel® Core™ i5-11400
價錢:$1,670

1 x ASUS TUF GAMING B560M-PLUS WIFI Micro-ATX
價錢:$1,270

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$770

1 x Toshiba DT02ABA200 2TB 5400rpm 3.5
價錢:$564

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR(只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x SilverStone Precision Series PS15B PRO Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$378

1 x Arctic Liquid Freezer II 240 CPU Cooler
價錢:$799

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $12,079
https://www.faroll.com/customize#MTI0LDIwNzcsMjQyMiwyOTI4LDM2MzAsMzY2OSwzODI1LDQwMTEsNDMxMA
請問下11400係風冷搞唔掂,或者ASUS廠有問題?之前睇巴哈評測都係話功耗問題同熱,本身打算用10400但部腦打算用5年所以換左呢隻thanks
thanks睇黎11400散熱真係好有問題
轉用AMD 5600x,用原裝風扇都夠做,價錢計埋差唔多,性能仲好咗
11代除非你打算上水冷, 如果唔係性能隨時差過 10代。

有時唔係新出一定好啲 & last long 耐啲,佢呢代因為生產線問題而按唔到原定設計嘅方法去生產, 臨時改設計變出嚟。

直接結果係要粗暴咁加大用電先可以做到勁過10代嘅表象,不過就導致成正常配置係去唔到佢 marketing 聲稱嘅功效。 要上水冷,用貴板(底板供電元件跟到),同時隻牛又俾一般俾多啲電 先可以做到勁過 10代。個tdp只係最低效能時用電量,實際運行時連參考作用都無 (除非手動鎖死最低效能)。

建議係 買唔到10代,又唔夠錢用 5600X 先好用。

共石 2個字已經說明問題,另外佢又唔係比另外2間大廠有明顯價錢/質素優勢。 gigabyte 500系玩緊中價板 cut 料同時減價變平板賣,MSI 供電方面同定位下最足料所以貴啲。
ASAU 普遍嘅底板測試其實唔差,俾足誠意,不過我用開msi 咁解
板方面除咗 prime 系其實唔差, 但同其他2間廠比無特別好 又有 共石之名,所以唔會推。

prime 500系好垃圾又最貴
prime 狗也不屌
買asrock pro 4算
多謝咁多位巴打意見,換左5600X再執左過張list
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$770

1 x Toshiba DT02ABA200 2TB 5400rpm 3.5
價錢:$564

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR(只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x SilverStone Precision Series PS15B PRO Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$378

總計: $11,989
https://www.faroll.com/customize#MTI0LDIwNzcsMjQyMiwzNDQ4LDM2MzAsMzY2OSwzNzY5LDM4MjU
無用過AMD,再研究下先
香港嘅話麻麻,主要係售後做得唔同。識又唔怕煩無咩所謂。

一般人都係推 giga / msi 多。
正常,會+錢買msi
轉 b550 mortar, tomahawk 係 atx 板 而你機箱係 m.atx 會放唔落。

然後加返個風冷散熱器
售後意思係代理保養?
邊間代理
老實講香港有代理做得好?
asrock 好多時有事代理都係收你錢幫你寄台灣,等台灣整好再寄返俾你。

同其他有得即刻/幾日內 換貨爭好遠
你整過? 咁係邊間?
其實都係睇板 中低階有機會即刻換到俾你
高階板邊間都好九成都要掉去外國整翻三五七日
利申 好彩未壞過版 朋友嘅經驗黎
建議唔好用 5400 harddisk
景帝定帝景?Kingston?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞