[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike

3070用650w得唔得架
650w sfx可以用邊隻
直接750w啦
啲模組線 軟好多
咁用hcg?
sfx750
好似仲有silver stone sfx750
邊隻好
corsair
好, 唔該你先師兄
seasonic嚟緊會出隻白金750w sfx牛
https://seasonic.com/focus-spx-2021
利申:買咗賊船sf750
其實有心換機唔好再講咩等咩卡咩卡降價先再換
等到降價已經係40系出既時候
一係儲多D錢一係就直情卡都唔好買用內顯頂撚住個雞頭先等40
但40會仲貴過30仲未計產能一樣都係會收收地皮
有排等
幾好。
係,最好加隻風冷。

有 budget > arctic 34 esport 單塔
無 budget > be quiet pure rock 2
目標係4K 可以順玩到3A 大作 想問下咁樣可唔可以推到
散熱方面有冇需要再係機頂再加多兩把風扇
第一次自己諗個LIST 希望各位幫幫手睇下

Intel® Core™ i5-11400F ( 漢科 代理 )
Intel
$1,720

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) ATX
ASUS
$1,729

Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black (現貨)
Crucial
$880

Toshiba DT02ABA400 4TB 5400rpm 3.5
Toshiba
$625

Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
Samsung
$1,399

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition 12GB GDDR6X (只限砌機)
ASUS
$13,700

Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
Thermaltake
$999

Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
Be Quiet
$739

Noctua NH-D15 chromax.black Dual-Tower CPU Cooler
Noctua
$870

Be Quiet! Silent Wings 3 140mm PWM High-Speed Cooling Fan
be quite!
$555
x3
總計:$23,296
1) 建議轉 AMD 5千系cpu

2) 就算想用大伏嘅 11代 intel都好, b550嘅底板係 AMD 底板嚟。

3) 共石可免則免,但顯示卡只要有貨就乜都要

4) 就算已經接近頂配,都要有清楚現今科技唔係隻隻3A大作都可以 順玩 4k。 有幾隻game 係就算全頂配,4k都係得 2x - 3x FPS,要降setting 或者落返 2k。
果班應該係賭緊 btc 大跌,晶片產能無幾年都解決唔到。賭 btc 收皮,釋放顯示卡產能壓力可能仲易啲
感謝 所以我CPU轉用5600X 咁樣應該可以?
主要係想可以CP值高又可以玩到4K
建議
5600x + msi b550 mortar
mortar 有出 wifi 版同 無 wifi 版,自己睇要邊款。

其實用到 3080 ti / 3090 嘅話, cpu 可以上多級都仲得。 5600X 唔會 bottle neck 張卡,不過上一級fps 係會有分別。 上唔上就自己睇 budget 做人。
有d想無痛換3080ti
但到到都限砌機
師兄你介紹個個底板我選wifi板仲平多幾舊水
我換咗做5800X都係貴多300蚊到 咁當然用5800X
問題喺個散熱有冇問題
無, 除咗我覺得屎食貓頭鷹先係正義之外。
感謝 所以我CPU轉用5600X 咁樣應該可以?
主要係想可以CP值高又可以玩到4K
建議
5600x + msi b550 mortar
mortar 有出 wifi 版同 無 wifi 版,自己睇要邊款。

其實用到 3080 ti / 3090 嘅話, cpu 可以上多級都仲得。 5600X 唔會 bottle neck 張卡,不過上一級fps 係會有分別。 上唔上就自己睇 budget 做人。
師兄你介紹個個底板我選wifi板仲平多幾舊水
我換咗做5800X都係貴多300蚊到 咁當然用5800X
問題喺個散熱有冇問題
無, 除咗我覺得屎貓頭鷹先係正義之外。
細鋪 雙倍錢應該有

不過你荷包痛唔痛就唔知
btw, mortar 係 m.atx板,你個箱可以用返原本果個或者 轉個細啲嘅 m.atx 箱都得,叫做多個選擇。
知道 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞