[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
Sorry但條List如何
又唔係差既
但個牌子本身無做呢樣野
只係搵代工廠貼牌
品質始終低一線
花牛
成套機無咩野就係隻980pro好似觀音腳
中階機頂級SSD但係500GB
讀寫快有咩用
我會建議用返11700F
3060上到ti就上
散熱再上好少少既arctic 34

如果CPU唔需要咁勁可以11400F
有剩俾顯示卡
i5都要上240水冷 仲要liquid freezer
睇落大路野無咩問題
呢樣無錯呀
intel 11代上AIO正確玩法無得屌
正確 11代 i5 玩法係咁, test review 時 賊船240 AIO 俾全功率 11代 i5 扯到上 80度。

所以先話11代 hidden cost 其實好高,電比5600X 又要用多100W 。又要自己校解PL先有 intel 聲稱嘅效能。
因為中田sales伏list
如果搵番油耳推薦就唔會有啲咁嘅事
唔該ching

想要條list 預算10000以內
主要用途係24小時係度run python炒股票
有時會打下csgo
平時出去會用 chrome remote部電腦
希望可以用到3年以上
因為會連幾個mon所以應該要顯示卡
最重要係流暢,同穩定

另外因為放係睡房 想部機靜同冇乜燈
原本係970 Evo plus , 但三叔最近轉左唔用自家phoenix controller 速度慢左, 所以加多兩舊上980 pro算
我情願A2000 1TB
500GB要黎裝game一下就無晒
快左少少又唔係好有用
唔通劏開兩邊左右互搏抄file咩
Thx Ching!
老母板用番冇WIFI版本仲有~$1000 筆直(唔介意爆少少), 仲有冇咩可以upgrade? 想睇下散熱(機箱, 風扇)嗰到有冇得好啲
980pro得個價係頂級

11代i5 要1850
筆直有多就加SSD & 上一體水, 500GB 好快無

1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x ASUS TUF GAMING B550M-PLUS Micro-ATX
價錢:$1,099

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$880

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
價錢:$4,799

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Arctic Liquid Freezer II 240 CPU Cooler
價錢:$799

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,985
https://www.faroll.com/customize#MjA3NywyNDIyLDI5MjgsMzMwNCwzNDIyLDM2MzIsMzc2OSwzODI0
小弟脫離咗砌機行列都有五六年,而家想跳返落去,砌部機玩魔獸經典版, budget初步預5/6k

想請問下5600G配ROG STRIX B550-I GAMING ITX 唔另上display card會唔會好嘥?
另外海盜船ram有冇伏,多謝
無得咁計
你又唔係俾sales伏
你自己落疊定係你想屈我油?
你隻A2000得500GB是咪要上返1TB?
或者轉隻samaung 970?

一係整多條1TB擺game擺AV
或者3-4TB HDD

如果想開心d咪睇下240AIO
或者用返mortar
機箱搵隻有前置USB-C既

或者隻牛上750W
一係上5800X或者上32GB ram
不過意義不大
想問下打機用既ssd
a2000 定970 evo plus 好啲?
a2000
速度再快,打機都冇feel
Thx bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞