[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
係, ram 2 x 8 = 16GB 好過單棍 16GB。

另外就唔好adata,其他咩牌子都ok
想請教各位 依條list係咪夠打battlefield 2042中階?
唔該哂

砌機服務$80

WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD$305

FSP Raider II 650W 80 PLUS Silver PSU$549

Kingston A2000 1TB PCIe NVMe M.2 SSD$830

ARCTIC Liquid Freezer II 240mm CPU Liquid Cooler$850

G. Skill Trident Z Neo DDR4-3600MHz CL16 16GB (2x8GB) F4-3600C16D-16GTZNC$990

MSI MAG B550M MORTAR WIFI M.ATX$1199

AMD RYZEN R5 5600X 3.7GHz 32M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4$2350

Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8G GDDR6【砌機限定】$4999

MSI MPG GUNGNIR 110M$680

總額: $12832
仲爭散熱器,機箱,機箱扇

其他ok
5600x唔使240水冷都ok,唔太熱
個機箱有d廢同柒
係咪用塔散就ok?
同埋有冇咩機箱推介?
感謝
邊粒有貨+平啲就買邊粒 11400/11500唔差得遠
底板主要係分cpu腳位同晶片組
你搞清楚再問過 唔知你想問咩
4-5k 細機箱文書機係咪直接廠機算
Ok thanks 隻牛650W係咪已經夠用?
合理地勉強夠,想鬆啲就 700 - 750
如果無特別要求,係。
問多句 mac mini同其他windows廠機 差唔差得遠
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,559

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
價錢:$870

1 x WD Blue WD20EZAZ 2TB 5400RPM 3.5
價錢:$395

1 x WD Blue™ SN550 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$440

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 GAMING OC 12GB GDDR6 LHR 版本 (只限砌機)
價錢:$4,699

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$829

1 x Antec DF700 FLUX ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$519

1 x Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$850

1 x Noctua NF-A12x25 PWM Premium Quality Quiet 120mm Fan
價錢:$275

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,815

想問下臨尾嗰隻鬼扇會唔會多餘左 個機箱本身都好似有三把風扇 定還是直接買夠三隻換晒佢好啲

因為冇人討論過11500
同11400比 都只係贏個內顯
同11600K比又比唔上
我自己覺得 呢粒嘢嘅唯一用途就嚟用replace 11400(缺貨/食炒)
2樣嘢嚟

呢個問題好似問緊中置喇叭同低音喇叭 差得遠唔遠。 雖然睇落去都係一部電腦(喇叭),功能相似(都係出聲音/電腦功能),但2樣嘢由運作模式到硬件結構都唔同。

各自有由唔同支援組成嘅生態圈 ,同時各自好多嘢都未必互相支援。

Linux 同 windows 或者 unicorn 之類都仲近啲。
SN550不了 A2000/970 Evo+ will be better
+$100上到60ti丐版 why 3060
650W已經夠火
你買ARGB機箱都係想有光害啫 點解要買貓扇換走晒啲光害
Btw點解仲要砌3600 5600X都平緊
反而你塊板有冇需要買tomahawk
因為我win/mac都用過 手機android 但又用緊ipad

所以2邊都冇所謂
咁你自己睇想 入 windows 定 apple 個 zone 而決定買邊部機。

因為你對比2邊邊部機咩性能嘅話其實無意義。
硬體結構唔同呢個 做呢樣會快啲 果樣會慢啲 ,運行軟件唔同 可能硬件性能差啲但做咩樣嘢時反而會快啲。

intel 同 amd 都有得話比下一齊行 windows/linux 嘅表現。 蘋果可能只有自己唔同代數互相比較。
要 cross platform嘅話只可以單就某個 2邊都有嘅軟件運行情況比較,但每一個軟件都會有唔同嘅差別出到嚟。
其實用得 11代本身都係做白老鼠

intel 用10nm製程嘅圖紙同技術,但因為當時生產線炒粉而變陣放返落 14nm 生產線用嘅 白老鼠。
大致認同

加果把扇唔算最怪,係成條 list 都奇奇怪怪。

唔算伏,不過係怪。有特別使用需求先會咁砌
收到 會玩返2條8gb
本身打算留條槽 有需要加
但3200mhz 10代唔知支唔支援到
10400好似無貨
我見10500差兩舊就由佢啦
收到
10代i5平機交itx智商稅

未見過呢隻箱實物真心唔知結構係點
隻箱聲稱可以用大牛
換隻大牛可以平d
如果用280AIO
顯示卡同前置風扇好大機會頂住
新手玩呢隻箱都幾多機會卡關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞