[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
唔該巴打,我問問先
咁大獲
我而家用緊dell隻optiplex 3060 micro
所以唔知散熱有咩要求

以為加多d風扇就得
我上網見鬼佬用 noctua NH-D15
會唔會散熱好d
點樣改善機箱風道好?
https://lih.kg/2701271

其實係隻箱廢 排走廢熱能力唔夠 你用埋水冷都冇幫助
nzxt既箱都有同一個問題 所以通常都唔會推人用依個牌子
btw
不如你講下你預計放機箱個位有幾大 咁先推薦到岩你既箱
msi 3060 GAMING X 同trio 係咪差把風扇only?

性能一樣?
麻煩巴打幫手睇睇
筆直12k
唔係好識嘢 大概咁樣有冇咩問題
主要用途打機
希望捱到至少5年
CPU
- AMD RYZEN R5 5600X 3.7GHz 32M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4 $2480 SALES
主機板
- MSI MPG B550 GAMING PLUS ATX $1100 SALES
顯示卡
- MSI GeForce RTX™ 3060 GAMING Z TRIO 12G GDDR6 【砌機限定】 $5199
RAM
- Crucial Ballistix RGB 16GB Kit 2x8GB 3200Mhz (Black) $870
火牛
- FSP Hydro GE 650W 80 PLUS Gold Full Modular PSU $699 SALES
SSD
- Kingston A2000 1TB PCIe NVMe M.2 SSD $930 SALES
$1160
機箱
- MSI MPG GUNGNIR 110M $680
產品: $11958

1.散熱嗰啲完全唔識 要唔要額外加風扇
2.如果唔玩RGB 同價位有冇更好嘅選擇/可以平啲出部機
3.上網砌有冇話邊間好啲?個list我hkterminal執嘅
4.我舊嘅ssd(唔係m2)放唔放得入

唔該哂
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MPG B550 GAMING PLUS ATX
價錢:$1,189

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$770

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 2X 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$5,199

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x MSI MPG GUNGNIR 110M ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$599

1 x Arctic Liquid Freezer II 240 CPU Cooler
價錢:$799

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,535
https://www.faroll.com/customize#MjA3NywyNDIyLDI5MjgsMzUxMiwzNjMwLDM3NjksMzgxNiwzODM0

爆左少少
就算散熱弱d
我都會揀3060ti

1.機箱已包4把120(前3後1)
2.基本上無光害
3.我法
4.機箱有幾個2.5”/3.5”位
B560第一條slot直連CPU但係得11代用到
10代無呢個功能
同樣係3060晶片
基本性能係一樣

差別大多數係散熱同RGB之類
另外 可能係 供電模組靚少少
但晶片一樣咁圖形處理能力就好難有差別
86始終都係86
垃圾卡唔好買旗艦版嚿垃圾整得幾靚都好 都係垃圾
想再平啲可以將水冷轉塔散+張卡再買平啲嘅60 ti
你格下價先
好似樣樣都貴左d咁?

list本身無咩問題
如果只係差少少就上埋3060ti會開心好多
ram唔要rgb會平$100
底板同箱如果轉matx b550m mortar可以平d細d
牛可以轉返antec HCG 650W
不過最近係咪轉左代理無左10年保?
個人推seasonic或者antec金牌牛

另外建議配隻CPU cooler
$400樓下arctic 34/scythe/bequiet應該任揀
機箱通風總之有風扇抽風入機箱就ok
可以後補買平野照常識諗就得
搞唔掂最多拆走機箱側板

顯外話
最近amazon 5600X同crucial ram有平
如果唔係要跟機買顯示卡都唔會落鋪買
收到 唔該
唔該
咁我再睇睇先
都係類似size or 直立式
我都有睇個個post
本身諗用i5 同3060ti/3060
應該無咁大問題掛
Btw ssupd meshlicious點睇
同埋3060ti定3060會點簡
本身隻game 建議係1060
射射
唔該晒
真係睇撚死人 又gaming x 又ventus
睇完型號先再睇MODEL
基本上你70TI以下買最撚廢果D散熱都冇咩所謂
80以上先要考慮洗唔洗買FLAGSHIP
3060 2k gmae 會唔會吃力/lag
ti 真係唔係好抵買
睇你2k 開咩效
但不嬲玩2k我都係suggest人3070起步
70以下玩2k真係生不如死
3060同3060ti 其實都差幾遠
如果有筆直建議直上ti

資料如下
https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3060-gaming-x-trio/
跟機$5000頭有啦咁都唔抵
想請問下750w火牛夠唔夠頂msi 3080 suprim x?

我見佢官網寫用850w,但我計過Cpu,散熱,其他配件加

埋無未夠750,其實要唔要轉850?
都未夠750
水冷
Frozen magic 240 VS EK BASIC 240
邊款散熱好d?
如果你識計嘅話,計過全機peak power 唔過750 係可以咁。

燒機時會知自己有無計錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞