[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
提下你24”mon都係$1000
3千幾買1660ti痴撚線
其他地方縮d上3060無咁嬲
你行咩program?
主要係chrone d 插件好食cpu 但一定要用chrone
gpu 用40%左右
所以想換粒勁d cpu
如果要買1TB Gen4既SSD應該買咩牌子好
係咪首選SAMSUNG?
插底板連sata抄真係最快既

garage 照你咁講其實我唔洗買wifi卡都應該connect到?

我用開果類軟件
render,同間唔時做simulation 都幾需要CPU
愈多core就愈快
依家部新機用緊11700 ,同一個setup render同一張圖,比起舊電腦已經快左八倍
若果用 36 core,唔知實際快到幾多
如果成set野個錢唔太貴,效能又okay,想試下做render farm
想問下點樣先可以掹到張顯示卡出黎 已經禁實左個pcie頭同時向外掹開個顯示卡

你圈住個位係"鯨魚尾"形狀嘅 卡栓 位,稍微向圖嘅右方 & 底板方向㩒落去可以成粒㩒到底 & 會稍微 抬高卡尾。

記得確認卡頭螺絲&電線都拆咗,就可以成張抽起。 有時夾太實可以稍為在卡前卡後咁輪住抽鬆佢。
唔該巴打先,確認頭螺絲鬆哂,每次都有向右禁'鯨魚尾',但反而得紅色圈住果邊抽到,黃色果邊就勁實郁唔到
睇落似 卡頭有塊 guard 夾住咗?

另外有時卡尾升太高,卡頭個底會斜咗落去卡住底板 & 機箱底, 要稍微㩒低返少卡尾。
請教下用photoshop, 買張勁d 既顯示卡係咪會load得快d

利申用緊 gt 1030, 16gb ram, photoshop cs6
rendering 會快啲
load 嘅話, SSD & cpu 關係大啲。

不過你呢張係開機卡級別,連入門級都唔係。性能仲差過部份內顯 (AMD果啲) ,好 intel 內顯少少咁。
入門級有無推介 NVDA 係咪最穩陣
1650 - 1650 super
OK THANKS
3990x
不如睇左自己d 插件係咪病毒先
尼粒太勁 十幾核夠
無 全部都正常野尼
你幾百個plugin?
auto refresh d工具 可能同時re幾十個頁面
garage我唔熟
我諗應該試左唔得先算

至於CPU算力
我諗5900X/5950X會好d
平玩都可以既
不過效能可能不似預期
我換過顯示卡,單獨插Ram,部機都係唔著
巴打 仲有無咩原因佢唔著?
玩chrome玩到十二核都爆炸我諗你都係第一個
其實會唔會係爆ram
chorme出名食ram嘅
佢話cpu 用爆姐.
ram 冇講姐係冇用爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞