[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
有冇邊張介紹
可能直上70算
主要係出廠預設OC 頻率 & 手動OC上限 唔同 (供電+散熱+晶片體質較好而達到) 。
基本上都係同一型號晶片,不過就呢啲嘢加加埋埋可以發揮出好過基礎性能,然後走去賣貴啲。

ventus 應該係無預設OC 嘅基礎版之類
會,佢市場定位上

3060係2k 入門,3070 係2k 頂
3080係4k 入門,3090 係4k 頂

字尾果啲再自己細分
想請問一下點知自己晶片體質好壞
跑分?體質好個啲係咪咩都唔洗做就高你幾%分?
同埋係咪都係好似手機驚抽卡咁
買完到左手用先知張卡好定差過average?
我750推緊3080 9900k
你講70?
得出晶片果間廠知自己出果時手工做得好唔好。路人買同款時嘅差距同抽卡game 係差唔多,唔同款就係卡池上下限唔同。

自己試嘅話就係直接試超頻上限,頂到越高IC頻率粒晶片做得越好 同時性能越好。不過超頻過咗上限有機會壞晶片。

跑分純粹係按張卡當下嘅設定去測試性能,超頻/降頻 係更改張卡預設果個設定。

超頻就係把設定改到超出預設安全標準去換比原本更好嘅性能,不過都代表有損壞風險。
降頻就係把上限改到低於標準,性能會因供電不足而下降,但通常降頻都係為咗用少啲電/減低供電壓力。

N記基礎出嘅公版就係一般安全運行標準,過咗出事佢唔包。

卡廠出嘅OC版卡就係佢哋試完 & 透過重新設計硬件配置,幫你改到佢哋認為安全而超過 N記訂立標準嘅上限。由卡廠包底保你張卡安全去到佢哋新設嘅上限,不過你手動再超過新上限嘅話又係唔包
想請問咩叫ic頻率
即係core clock?定係咩
想打OC, 打錯字
gaming x trio,tuf 同level果d都揀得
rog suprim x果d唔洗諗
想問點試個上限?
係咪好似youtube啲教學 不斷try and error就得?
係咪要改埋電壓 dan curve個啲?
對新手會唔會好難
*fan curve
係try & error 為主,有難有唔難。
search msi afterburner
平平地整張galax
我就係用msi afterburner
但想學埋set voltage power fan curve 定其實冇必要?
手動改 core voltage 係難嘅版本, 但可以改動嘅範圍更大,亦更危險。

fan curve 無咩好講,都係散熱同風扇壽命。

要自己上網睇教學 同 專門玩OC嘅發燒友討論區 跟住試, 不過都係自己注意有壞卡風險。
4k入門即係4k 60hz?
4k 頂都無隻隻game 60 hz
好 唔該巴打
我自己研究下
想砌新女

平時會多睇戲 有時會玩cities skylines, Civilisation 6

未來想玩total war

請問各位巴打應該點砌
BUDGET
唔使頂配 打到total war順就可以
Budget無定
10000 UP
得唔得先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞