[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
NR200P MAX setup, 個冷排放頂,將箱嘅熱風吹出,咁樣咪對CPU 散熱唔太好?

1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,330

1 x Gigabyte B550I AORUS PRO AX Mini-ITX
價錢:$1,549

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,760

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Cooler Master MasterBox NR200P MAX Mini-ITX
價錢:$2,760

2 x Arctic P12 Slim PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$164

總計: $15,392
https://www.faroll.com/customize#MjQyMiwzNDMzLDM2OTQsMzc3MCwzODI1LDQzMzQsNDMzNCw0NjQz
風道對效能影響大於出風量的影響。

出風夠嘅負壓機箱係會散熱好啲,不過而家主流係寧願正壓箱都唔兼職吸塵機。
我而家係會做到出入風係差唔多 偏少少正壓咁
唔夠風出部機真係會辣手
o11d要做正壓係咪要咁擺風扇
側邊三把入風
底三把入風
CPU冷排放機頂
Msi 板+卡轉晒做gigabyte
我代油二多謝你G持
https://youtu.be/b5xcVF04B_M
如果你真係用giga板嘅話記得拆走3:51果舊廢鐵
所以我問用msi定giga好
最近無咁忙想打機先發覺部機著到但係無畫面
試過哂換Mon換線都係唔著,好多零件唔插電都係無畫面,跪求各位巴打幫幫眼係唔係硬件撞左出事,唔該哂

CPU:Ryzen 5 3600
MB, MSI B450 Mortar Max
RAM, Corsair Vengeance RGB pro 16GBx4
DISPLAY CARD, MSI RTX 2070 super Gaming Trio
PSU Antec TUF 550w
M.2: Adata SX6000 1tb
有冇人借到第張卡俾你試
有冇插錯底板
我今晚返屋企搵返張陳年GTS250 來試下先
我插啱顯示卡位個HDMI
有冇人用緊msi seahawk 系列
見佢有埋一體水冷係幾吸引
giga
我二信仰
多數可以但保證唔到
真係要睇夾唔夾
不過一條先幾十蚊
試左先無野既
你d片係抄去邊度?
你唔用USB改用網絡傳送係咪快d?

你機箱有前置3.0都要底板有先得
呢個好易睇
你睇下底板有無USB 3.0 19pin
圖片Google就有

我諗未必係USB問題
由本機HDD到隻USB中間都起碼4樣野
好難樣樣都咁快
就算全部都3.0介面都仲要兩邊讀寫有咁快先得

garage我唔熟
但係你而家屋內幾部機唔係同一個網絡?
上到網BT但仲用USB又Wi-Fi卡
btw AC56唔係古董咩?
而家用緊AX喇

e7-8880 v3好似同H61無咩關係喎?
而家玩洋垃圾仲值得咩?
咁要睇你想改咩?
本身itx就貴左
你嫌錢腥咁仲有咩好改?

你blender係唔係食顯示卡多過CPU?
如果係咪轉返5600X谷錢換3070ti

一係成套轉mATX慳左錢就上到
5800X計落唔係太抵用

btw呢期crucial唔係做緊特價咩?
呢個價
我信optimum tech
召喚傳心師
ram建議買成對既crucial 8GBx2 3200CL16
1660S呢個價非常唔抵
考慮下3060或者6600XT
其餘問題不大

btw呢塊板我都有
好似係砌左部3100配1070ti
ggbyte bios永遠都係弱智d
你部機以前用開正常?定係剛剛新砌?
所謂唔著係點?
底板有無燈?風扇有冇著?
個mon有無開機
有無插住d多餘野?例如電話充緊電
用開正常
所謂唔著係指開到機有燈有電有風扇,同埋好嘈既風扇聲。
個Mon有著,試過插埋電視都唔得
無插多餘野,試個陣剩係插左電,HDMI同一個USB Keyboard
唔該哂
6千連mon有冇得搞 純粹掛下機 模擬器掛手機game 長開 唔會過熱
黎緊派3000想升一升部機budget 3000-5000
Spec:
R5 2600
B450e
8gb x4 3200mhz
Rog 1070
750w牛
如果硬碟燈有著/閃就似顯示卡問題
無就板/u/ram

有無試過換hdmi線/插頭?

成套拆散攞出機箱外試
板 CPU 1條ram 顯示卡
如果有其他顯示卡就試埋
二手機會唔會考慮?
當然全新都可以不過而家砌機唔太抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞