[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
No
我估唔係

因為呢啲型號嘅舊卡都係無 4k 硬解,好多時都要轉去 cpu 額外 decode 啲片所以會慢 /cpu 多嘢做時會lag 。
想淨係換舊卡建議用 900系或更新。

就算 1030 都有常規嘅硬解
想知點解i5-11400既
有budget 既話 唔係預高預好?
咁邊個風冷好D?
有budget就轉會砌amd啦
一定係 noctua
有budget 無人理你點砌啦,直接5950x 加3090啦
我既意思係我呢個11700k list 都係13k 到
如果係13k內既話
點解要轉落去11400
係咪有咩優勝之處姐
唔該巴打
吓網卡唔淘寶係邊到買
其實無
11700點都好過11400
記住 貴唔係佢嘅缺點
咁你打咩機需要用到8核心嘅cpu?
11400係唔係唔可以取代11700?
如果你有爬文嘅話都知今代嘅intel 不論係邊一粒都好 都係熱到仆街冚家剷+食電
你真係要砌多核心 點解唔考慮AMD/降級落10700/10850?
11代i7/i9 cut core不在話下 性能分分鐘仲差過上一代
慳返幾舊搭的士/食餐好/捐比我唔好?
唔係話唔比你砌 不過11代 除咗11400之外都唔抵砌
甚至11400要食炒 其實都唔抵砌
想請教下
砌完之後可以點裝番個window 10
定可以問鋪頭裝試用版之後買product code?
完全明白哂
咁轉amd 5600x係咪最好選擇
自己搵隻usb上Microsoft個網下載window10試用版先
然後插隻usb落你部新機到
正常就可以了直接裝
想用正版 可以裝完後 上 MS 官網有賣 digital version。

市面嘅正版得 oem 同 boxset 賣,oem 係廠家流出版,出事由間廠保(如有) ; boxset 係MS 自己出嘅零售版,包埋 usb 所以最貴。
1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10500
價錢:$1,550

1 x ASUS ROG STRIX B560-I GAMING WIFI Mini-ITX
價錢:$1,449

1 x ADATA Premier 16GB (1 x 16GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$630

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Corsair SF Series™ SF750 — 750W 80 PLUS® Platinum SFX
價錢:$1,219

1 x SSUPD Meshlicious Full Mesh Mini-ITX Case (w/ PCIe 3.0 Riser Cable) - Dark
價錢:$1,050

1 x Noctua NH-L12S 70mm Low-Profile CPU Cooler
價錢:$470

2 x Noctua NF-A14 PWM Chromax.Black.Swap 140mm Premium-grade Quiet Case Fan
價錢:$420

早幾日問過巴打
話h210箱垃圾 建議換箱
之後睇中左另一個箱
汁過張list
想幫手問下有無問題
砌嚟打算玩Diablo 2 resurrected
射射
Yes
新手第一次試砌 求教 仲可以點執
主要玩下ARK Total war 行到2k

Intel I9 10900F
MSI Z590 torpedo
Crucial ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz
Kingston A2000 1TB
MSI 3070 TI Gaming x trio 8GB GDDR6
Antec high current gamer gold series hcg 650w 80 plus gold fully-modular
Budget around 18000
10代砌5代板會少條直連cpu嘅m.2槽
轉4代板/MSI就可以fix呢個問題

Btw你自備咗storage定打算玩bios
我舊機有條m.2 Samsung 970evo+
應該唔會再加多條ssd
咁樣會唔會有問題
因為睇另一個post 10代好似抵玩d
電腦mon掛牆支架有無推薦? 個mon27吋only
10代睇下邊款 10400未必有貨
另外ram可以買返一對 行雙通道會快啲 買返3200mhz 甚至更高都可以 塊底板支援到就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞