[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
邊間咁垃圾?
係美森見過,一睇賣方資料,公司係上環
1 x Gigabyte X570S AORUS ELITE AX ATX
價錢:$2,099

總計: $2,099
https://www.faroll.com/customize#NDY4NA

呢塊好似幾正
雖然bios比較煩
張顯示卡壞咗,想換過張
想知而加rtx2060係咪唔再出?
定係係礦卡黎?
上terminal睇缺哂貨
有冇人有用sandisk extreme pro ssd e81
買返黎係exfat得40MB write speed
format 去nfts都係唔過100MB

https://forums.sandisk.com/t/extremely-slow/74994
d人話係 provided cable 問題
有無人用緊,咁撚on9要買過條線?
Nvidia遲d出12GB版本。
撇除共石
想知msi塊b550 mortar板有咩好過共石嗰塊b550 tuf gaming?
樓上有講
砌左新機,但又屎忽㾗想upgrade下部舊機
定係咩都唔好搞?

Intel i5-2320
——> 轉 i7-3770 (2手)

Asus P8H61-MLX plus

Kingston ddr3 16gb (8x2) 1333mhz

AMD sapphire HD7750
——> GTX 9x0/ 10x0 (2手)

Crucial mx500 ssd

WD black 2tb hdd

Antec neo eco 450C
——> Xigmatek Hydra M 550W 80Plus Bronze

Xigmatek asgard pro case
——> corsair 100R solid

加多張 ASUS PCE-AC56 PCIE WIFI card
全部都係睇價錢同需要
H61好可能要update bios先裝到3代
可以睇下有無需要update左先
如果衰左就簡單可以成部收皮

你可以睇下有咩要買同埋幾錢
CPU GPU以外盡量都唔好買
如果舊機無SSD就整隻平野
如果講埋共唔共 電腦零件都冇就間買得
msi之前支那地區售後好過台灣本土 共石就同個vtube斷合作
得技姦係個官網寫明mit 跟住比小粉紅出征
佢問msi同asus呢兩塊板點解多數人都推msi,其實質素價錢真係相差無幾,
唔用asus就真係共石關係
但你拎gigabyte 同asus比我揀
我一定會推asus
我會推gigabyte
因為撐油耳
支持非腦場黃店手足
唔簡最平果堆板 基本無事
全系列都無事我油信仰反嗰啲都係五毛飛馬pr林家軍腦場狗
聯力隻o11 air mini有冇消息幾時有貨
各位大神巴打
想請問 我用緊ddr3 1333mhz嘅 4gb ram
如果我買多條ddr3 1333 4gb 但唔同牌子
理論上 可以嗎
因為依家部機暫時時用黎bt
我隻機箱spec就有寫有usb 3.0,但我果個好似無
變左抄野走勁慢,我要拆岀黎去新電腦度做backup
塊底板無usb3.0係咪機箱有都無用?
同埋我張wifi 卡係想switch mon果時用 Microsoft Garage Mouse without Borders

我本身仲試下砌 e7-8880v3
3d blender用, 有冇野可以改?

1 x AMD Ryzen™ 7 5800X
價錢:$3,330

1 x MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Mini-ITX
價錢:$1,930

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,760

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 2X 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$5,199

1 x Cooler Master MasterBox NR200P MAX Mini-ITX
價錢:$2,760

1 x Arctic P12 Slim PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$82

總計: $15,971
油耳=giga代理 信心保證
2手rx580 4gb $1100抵唔抵?
想買黎打d2r
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞