[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
會唔會又係riser唔係4.0
要去bios將pcie槽轉返3.0
咁就無事呀
諗住砌機玩4K 144 條list有冇咩問題Budget $ 24000

1 x Intel® Core™ i7-11700 ( 漢科 代理 )
價錢:$2,840

1 x ASUS TUF GAMING B560M-PLUS Micro-ATX
價錢:$1,160

1 x G.Skill Ripjaws V Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GVK
價錢:$1,320

1 x Toshiba DT02ABA400 4TB 5400rpm 3.5
價錢:$625

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition 12GB GDDR6X (只限砌機)
價錢:$13,700

1 x Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$799

1 x Be Quiet! Pure Base 500 ATX — Black
價錢:$539

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x Noctua NF-A12x25 PWM Premium Quality Quiet 120mm Fan
價錢:$275

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $22,437
https://www.faroll.com/customize#MTA5OSwyMjQ4LDI0MjIsMjc4NywyODU1LDMzMDcsNDAxMiw0NDE3LDQ0NjAsNjEw
唔該巴打 我依家照上面嗰位巴打方法燒下睇係咪真係顯示卡有問題先
唔該巴打 依家暫時run咗furmark 21分鐘都仲好正常 希望無事
依家run咗30分鐘 暫時都無咩問題 係溫度去到84
咁係咪代表顯示卡無問題?我使唔使再run耐啲
Aida 64有得同時test cpu同gpu ,一齊開咗佢嚟test都好正常咁究竟係咩問題
如果保持穩定無事無幹咪唔好郁咁多照玩住先
好多時接觸點老化時好時壞就係咁
可能通左下電零件熱左又無事

老老柒柒呢d奇難雜症乜都有可能
由CPUGPU到火牛是但一樣都唔奇
佢成日玩玩下又lag係度都好痛苦下
ABC
Anything but Colorful
一分錢.一分貨.價錢同質數成正比
換新主機版係咪最好重裝一次window?
你開住個工作管理員睇下CPU有無突然爆100%
check埋工作溫度
windows或者gpu driver bug都唔奇
84咁高
前面無風扇
差唔多啦,我3080ti 雙燒都75度
3090 60度
香港幾時先出白色nzxt aio
屌,早啲見到咪好
換第2個mon試😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞