[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
用 燒次機先睇下係咪顯示卡有問題。

單燒 顯示卡 睇 gpu
無事再連cpu 雙燒 睇火牛
sorry 電腦白痴 唔明你講緊咩
明了 啱啱Google咗不過有無推薦話用咩燒比較好
Google啲料好亂
https://blog.devcker.com/computer-test-software-collection/

閂曬所有程式,淨係run FurMark 一次大概半個鐘。 如果半個鐘都正常啫係顯示卡無問題,顯示卡有問題嘅話部電腦會出現啲奇怪狀況。

aida64 有cpu stress test 可以燒cpu , 同時開 furmark 燒gpu 可以俾壓力隻火牛。 火牛如果有問題會喺壓力測試期間收皮。 可以順手喺 aida64 睇埋 cpu 有無過熱 (散熱器鬆咗 etc)

OCCT 可以同時做2樣嘢,不過可以去到好極端。有研究知自己做緊乜先好搞。

LOL 由於電力需求唔大,最大可能係 顯示卡出問題。 其次係 ram etc
唔該把大 聽日試下先
咁萬一真係顯示卡出問題 處理方法基本上係咪可以諗定換咩卡好
未過保就攞去保養囉
過咗就........諗定買咩卡

唔驚自己拆卡嘅話(會過保)都可以開嚟睇下有無燒咗板。無燒嘅話就清下塵 + 換下散熱膏,睇下會唔會因為張卡散熱不良所以先會有出問題。

燒咗板 / 晶片底出曬矽油 就可以唔使理,呢啲狀況原廠見到都費事整。
張display卡就黎死,而家求其chepcheap地買張RX5500都要3XXX係咪傻的嗎???

咁我唔換display 換粒帶核顯既U咪仲抵?
睇你咩用途 如果冇display都得嘅就換cpu
不過收張2手卡仲好啦
而家用緊RX560主力都係上網,簡唔中剪下片。不過剪片好似CPU重要啲。
張RX560正常設定會死機,要將display既RAM降頻先正常。懷疑粒ram出左事。

如果換卡當然想至少有100%+性能提升,見到一兩年前既舊卡價錢不跌反升,價錢咁貴不如搵粒有核顯既U頂住先。
睇你要幾大
救求 整到好灰
早幾日黃金買料砌機
5600x
Asus 550-i
Gigabyte 3060Ti vision
Ssd samsung 970evo (舊機拆過嚟)
Nzxt x63
Sfx 750

砌完開機風扇水冷ram全部著燈
顯卡display rgb都著
但無晝面
係咁reboot 先有一兩次入到bios晝面
試過入到window 但會無啦啦reboot
玩Diablo 2 resurrected 會彈game
今日重裝window 好似無事
裝哂驅動程式 但一玩Diablo 2 就彈game
之後突然間又無畫面
岩先重新砌過 都係無畫面
而家望住d rgb 燈閃呀閃呀
唔知點搞好
睇底板DEBUG燈

BTW

原來唔夠 因為我真係唔識
大約10k 最多砌到咩顯示咭同cpu
玩大部份steam game
感謝
罰抄display card 十次
岩岩check 左
VGA燈著左
是咪條Pcie延長線有問顯
因為又時會入到bios見到畫面
定係我買左鬼display card
無理由兩樣新野買返嚟就壞
3060而家係咪有平出平?
見到張colorful4399好似幾抵屌
但係買舊野返去爆炸 炸到個frd就唔係幾好
60到
似係接觸不良
你試下唔用riser重新插下d野睇下點

btw DOA好出奇咩?
我都試過幾次
我已經從頭再砌一次
確保d線無鬆
我決定聽日拆左張display card
拎去黃金間野到睇下點搞
襯仲有7日換貨
已經搞左成個假期
Btw謝謝你
我打算買laptop 過性誕 有咩推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞