[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
是但喇
要快用SATA SSD喇
麻煩大家幫手俾下意見

輕度打機,文書多,21:9 QHD mon(接近4k),最低個option都夠用,最怕後悔轉頭又換,岩岩先賣左套11400 & 板比朋友

宜家考慮緊:
CPU: 5600X/5800X/5900X
CPU Cooler: 風冷貓頭鷹,到時睇U揀
應該就唔玩超頻,B550都夠我用

底板:(諗唔掂,想要前置TypeC & WiFi & m.2 heat sink)
共碩中階塊塊板都半天吊,塊塊都有呢樣無果樣,暫時得睇中tuf x570 pro,買再高階啲又無乜意思
微星今代幾多人揀,不過記得以前口碑麻麻,暫時睇中B550 Tomahawk(但無wifi & heat sink thermal pad好垃圾,又要另外換)
Giga就喺台灣比人數臭偷工減料,暫時不考慮

想問下微星鑊氣大唔大,大約research過今代啲用料唔差,未用過msi驚死板/有bug

Ram就諗住8GB*2 / 16GB*2 (G.Skill or Crucial 3600 行xmp run base speed)

宜家手上有散件:
PSU: Antec HCG 850 Gold
Display: 6800XT
m.2: Samsung 980 Pro
Case: ATX
(爭板 U Ram cooler未有)

選擇困難,感謝
Msrp:$3112
單買~$6000
砌機~$5000
講緊最平
留budget 畫質要求
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x MSI MAG B550 Tomahawk ATX
價錢:$1,299

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$770

1 x Toshiba DT02ABA200 2TB 5400rpm 3.5
價錢:$564

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR(只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x Antec Performance Series P110 Silent ATX
價錢:$750

1 x Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler
價錢:$379

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,740
https://www.faroll.com/customize#MTI0LDIwNDcsMjA3NywyNDIyLDM0NDgsMzQ2OCwzNjMwLDM3NjksMzgyNQ
換返個ATX箱同加左個coolerCooler睇完半日都唔太識分
麻煩大家幫手睇下仲有無問題
Budget一萬至萬三 畫質無特別要求 1920*1080都可以
11400f > 5600x
3060 > 3060ti
$13000無信仰已經砌到3060ti 自己再度下啦
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,350

1 x ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) Micro-ATX
價錢:$1,250

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,410

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR(只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x SilverStone FARA H1M PRO ARGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$409

1 x Be Quiet! Dark Rock 4 CPU Cooler
價錢:$549

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,596
https://www.faroll.com/customize#MTY5NSwyMDc3LDIzOTIsMjQyMiwzNDIxLDM3NjksMzgyNSw0MTAy
多謝巴打先我砌既呢個list其實之前係度問過 當時有幾位巴打都答我 如果淨係打機用intel既性價比會高啲
唔明最後一句咩意思?
即係唔係為左信仰之眼ge話, 張ROG 3060 同價可以買到即刻跛3060Ti gaming OC
Btw 想問下巴打 如果淨為打機 用intel係咪性價比高啲
唔該巴打,你講完我再google下,先知自己插左DP線&VGA兩條宜家淨插DP順返晒
睇你點睇 係平啲囉.又唔會用性價比讚佢
打機黎講5600X勁過11400少少, 不過相差唔遠
不過11400要加返個好D ge 散熱
玩AMD就要有心理準備做工程師, 50/50打和啦super
其實差不多 兩邊都有好有唔好

好:
Intel: 平過5600X 品牌形象好過amd 老牌子 啱新手砌
Amd: 慳電
壞:
Intel: 食電 效能伴隨廢熱提升 想要官方聲稱嘅性能就要花錢落散熱 仲要搞bios 想試oc 新手未必搞得掂
Amd: 撞正要debug就碌柒(對新手嚟講)

遊戲性能就差不多嘅 睇你玩開啲咩驚啦要完全用盡11400就要240水冷/5600X就4熱管風塔散都夠晒做
你意思係指amd好易越壞?
其實無論用邊粒u 真係有事都只可以google或者請教呢度既巴打
驚我就玩刺客信條 gta同hitman呢
sorry想請問一下
見人成日話水冷 我新手未玩過
但見個溫度真係好吸引 所以想問下
水冷除左貴之外 仲有咩問題?
係咪仲要定期換水個啲? (好似話啲水會蒸發?
同埋我見顯示卡都有分水冷版
係咪同普通顯示卡一樣直接裝落去就得?咩都唔洗理?
推一推呢個list 有冇其他巴打俾下意見
上一頁 去爬水冷post
sor
慣左係到問
唔知原來有集中post
借問聲debug即係點,AMD好易出事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞