《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
「點解,都嚟到門口啦?」

「你真係要入?」

「嗯。」

她的樣子好像顯得可惜。

唐樓的2樓是一間茶樓,帶有港式傳統,就是酒樓的終端有一隻金色鳳凰雕像、紅噹噹的氣派佈置,難以想像有一間如此具規模的酒樓會坐落在城寨之內。

進入酒樓,回望四周都是高朋滿座,座無虛席。

「我搵瑤婆。」

「瑤婆?」四周的氣氛都很凝重。

「瑤婆,村梅搵您。」

她是一個50多歲的老人家,如同一個慈祥的長者。她一看見我,就擺出和諧的笑臉,問我:「點解你會喺度?人類唔屬於呢個地方。 」

「唔係,我係專登嚟搵人。」

「搵人?」

「搵陳道明。」

她由原本「和譪可親」的眼神,變為銳利,似有所警誡。

「你因咩事搵佢?」

「佢係唯一可以救香港嘅人。」

「佢只係一個傳說,無人見過佢⋯⋯不過有個人係似佢⋯⋯」

「唔該你呀,我真係需要見佢㗎!」

「嗯⋯⋯」

「求吓你,我真係需要見佢㗎。」

「但我點解要幫你?」

「你可以唔當幫我,但當幫香港都可以,香港有事。」

「香港有事關我咩事?你都未答到我問題,我點解要幫你?」

「我可以燒啲金銀珠寶畀妳。」

她嗤之以鼻道:「呢度係鬼界,唔係陰間,金銀珠寶對我有咩用?」

「⋯⋯」

我放棄了⋯⋯

正當轉身想走之際,她忽然說道:「幫你⋯⋯唔係唔得嘅。」

「嗯?」

「但呢樣要睇你有幾多誠意。」

枱面擺剛剛正起的點心,熱氣沸騰,點心籠裏面裝着的不是我們在酒樓普通會看見的蝦餃燒賣,而是一個人頭。燒賣裏裝着的是一隻隻人眼,蝦餃裏面裝着的是一整隻青蛙的舌頭,還有數之不的元寶蠟燭湯。

「你食咗呢啲食物,就係我哋嘅人,我就可以當係自己人咁幫你。」

「瑤婆!」張村梅替我說好話:「佢未必適應到。」

「婆婆,哥哥唔食我可唔可以食啊?」

「唔得!」

我內心掙扎不斷,天人交戰,一方面單用眼睛去看已經覺得嘔心,身體不停地抗拒,另一方面我正為七百萬人的幸福福祉而戰,過不得心裏的抗拒,一口氣閉上眼,將點心吞下肚。

這幾秒,猶如萬年。
殛食左會唔會加buff?
可以變金剛
大家唔准再笑佢
你是好的
多謝!
鬼先會做埋d同常理相反既事
會中Bug
咁都知
IQ drop to zero
一早0左

等變負數
頂你
多謝
(推)
每晚都習慣咗入嚟睇文完後先訓
晚安
push
推到1001
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞