《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
唉 又live左
下次會1001先入黎
Pushhhh
有睇第一季都冇用,隔左太耐要重睇返回憶下先得
正皮
睇到LIVE左
早呀
地獄三頭犬
推呀
推推推
push
䨿 dzap2, 雜但係2聲
旦就係元旦個旦
㐏就周圍都搵唔到粵音, 但普通話讀wu第三聲, 可能同吾同音
gay廉話讀ILOVEU

gay廉䨿旦㐏
今晚要好夜先返到,應該深夜先出到文
其實呢幾個星期都好忙,所以出文速度會大幅下降,請見諒(之後應該好啲,因為辭咗職)
我都盡量照出文,不過身體未完全好返晒,可能都會慢
Gay廉保重身體,等你,感謝出文
保重
保重身體,休息夠再搵工
無文一推
「真?」我沒有想到真的可以找到,簡直如神蹟一樣,我只是無緣無故地進來⋯⋯一個怪地方⋯⋯

九龍城寨。

印象中,好像聽過伽樓一說過,這裏是最大的鬼界,如果他所說為真,我就是來到全港最大的鬼域。

鬼域,陳道明真的會在這個地方嗎?

「唔該妳啦,我一定要搵到佢,如果唔係嘅話我出返去都冇用。」我說。

「佢究竟係邊個,值得你用條命入嚟搵佢?」她說:「呢度真係好危險⋯⋯唔係你人類應該嚟嘅地方。」

「佢係一個好重要嘅人,決定緊香港未來嘅命運。」

「我真係唔知⋯⋯但得城寨嘅瑤婆可能幫到你。」

「瑤婆?」

「係啊,佢喺城寨最老㗎啦,年資最長,基本上乜嘢城寨嘅事佢都會知道,如果有乜嘢唔識,一定係去搵瑤婆⋯⋯我諗,你想搵嗰個人,如果佢真係嚟咗城寨嘅話,瑤婆應該會知道。」

就在此時,收音機傳出廣播聲,聲徹全地:「所有城寨居民注意,有一男子闖入,捕獲者可獎元黿⋯⋯重覆,所有城寨居民注意,有一人間男子闖入,捕獲者可獎元黿⋯⋯」

「而家成個城寨都要追捕你⋯⋯」她輕牽我的衣袖說:「跟我嚟。」

「點解妳要幫我?」

她沒有回應。

長窄的後巷錯綜複雜,令人不辨前後,抬頭盡是無數一模一樣的舊式唐樓,如同八十年代的城寨,她領我左穿右逛,我如同一隻無方向的綿羊被人領着走。

我們進到其中一幢,殘殘舊舊,牆上滿是剝落的漆,還有血色大字寫着:
「死死死死死死死死死死死死死死死。」

「我不想再自殺。」

「殺了我!殺了我!啊!」

「鬼地方!!!!!!」

「呢啲乜嘢嚟㗎?」我問,但或許她太過專心帶路,完全聽不到。

還有遠方有一具白色、像女屍的東西,躺在地上一動也不動。

忽然傳來腳步聲,她說:「一陣見到乜嘢,都千祈唔好望,唔好理!」

「點解?」

「唔好問點解,呢度係唔需要問點解。」

來到二樓的走廊,但見一個頭部斷開兩截,能看見裏面大腦在彈動的男人下樓,只單單看着我,而我也照那個女人所說,轉頭向另一面。

「要幫手?」他問。

我還是不答,他只好離開。

穿越走廊,那走廊是開放式,只是外面仍是密密麻麻、集得不可透氣的大廈,天空掛着一個大得可怕的月亮,比起平常的大三倍左右。

走廊的盡頭站着一個白衣女人,全身白色,她身長細腰,臉毫無血色,她只凝望到地面,然後站上走廊,想也不想地跳下去。

「喂!」

「唔好!」她想拉住我,卻為時已晚,我衝上前已一手捉住那個想跳樓的女人。

「捉住我啊!」我用盡力地說。

「多謝你,搵到替死鬼。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞