《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
「食飽佢,無人阻止你。」南門蔚道。

放眼盡是孕婦,密密麻麻,它們如同散亂的大軍開始步步進逼。

「嘩,真係醫院都見唔到咁多孕婦。」伽樓一說:「呢啲恐怕係當年隨軍嘅屍體,慰安嘅從軍女人?仲要係大肚。」

「大肚好多時都會死,積冤成屍合理。」

「睇嚟隻嘢係越嚟越勁,有咁多佢嘅同伴出返嚟。」

「可惜。」她說。

「你唔係同情殭屍啊,好似嗰個𡃁仔咁,感情用事。」

「無,見一,殺一。」

他們雙雙拔劍,衝入千軍萬馬之中,無數孕婦圍堵他們,肚中如同先前的婦人,一一爆出怪形嬰兒,極其噁心,不消一會,已將他們重重圍住。

一道水墨迎風捲來,伽樓一揮動銅錢劍,沿天畫圈,滅絕方圓數米圍繞的殭屍。

不過死掉的,仍有後面補上,漸漸他的氣力也撐不住,二人開始後退。

「前面太重兵力,我哋根本入唔到,轉路啦。」伽樓一說。

「上樓。」

他們轉移目標,沿著名酒店方向奔去,入到大堂,早已人去樓空,而後面一班殭屍大軍殺到。

他們衝入電梯,剛好在一隻殭屍擋門前關門直上,時間剛剛好。

「而家點。」

沿透明玻璃電梯俯視其下,數百數千的黑點多得繁星一般,只是少了些浪漫味道。

「我有計。」伽樓一說。
live左
西樓保重身體
我都有計 推
Gay廉最近身體咁樣要小心
忍咗咁耐終於睇哂
早晨
已經盡量休息,多謝你
多謝
動作描寫好正

休息排先啦,追故嘅咪慢慢等下先,實會等格,最多推多幾個post
工會都好濕鳩下,上季又有屍派,要多啲殭屍,依家想推埋韓壬辰比殭屍?
樞機 係咪釘咗啦
好感動
見字休息呀Gay廉
加油 take care
休息下 情願遲d先睇
慢工出細貨
酒店的20樓以上是連接鄰座大廈的天台,既然行陸路不行,倒不如走「天路」,可以避開地上所有險阻,特別那群孕婦怪物。

「係呢間房。」伽樓一說。

他們坐電梯到二十樓一間尾房,由於酒店空無一人,他們基本上自出自入,沒有人理會。撞開房門,進到裏面,打開窗簾,對着的正是鄰座唐樓的天台,空曠一片,只有花盤數十。

「連接?」南門蔚問。

「差唔多啦。」

說是連接,其實相距仍是有一段距離,大概有十來米。

「你又知道呢度係對住?」

「妳以為平時我同啲女仔開房係喺邊度?」伽樓一自稱去過全港無數酒店。

「算,係我問錯。」

「估唔到我同妳都有一日可以單獨嚟酒店。」

「收聲。」她沒空理會他,徑自用劍柄敲破酒店的玻璃窗。

「如果妳驚,無膽跳嘅話,我唔介意抱住妳跳⋯⋯」

話未說完,她已經一躍而下,跳到對面天台,姿態優美,仿如運動選手,落地完美。

「嘩。」他幾乎想拍手掌。

「仲唔過嚟?」她用手勢表示。

伽樓一望一望風雲變色的天,風勢好像越來越大,他從未見過如此大風暴,呼了一口氣,說:「希望個𡃁仔真係搵到陳道明。」然後往天台跳去。
回到九龍城寨那邊。

「呢啲人全部都係有問題?」我問。

「係,呢度⋯⋯最可怕係佢哋已經死咗,唔可以再死一次。我諗如果有死,佢哋會寧願死⋯⋯可以離開城寨就只有一個方法⋯⋯」

「咩方法?」我問。

她沒有回答,只道:「嗰面走!」

我們回到地面,穿過幾條窄巷,路上盡是吸毒的白粉友,不時都會倒在地上,全身抽蓄,像被電擊一樣。

「真係會喺度咩?」

「我都係估。」

走過幾條街,來到一處空地,相對窄巷,這裏顯得空曠,還有龐大的月亮。

月色照映下,是那鬼的身影。

這是一間幼稚園,座落於九龍城寨的中心位置,只有一層,四面圍城。

她站在幼稚園門口,隔着窗口像偷窺什麼,沿她的目光望去,是一班小朋友(大概已經死了)搭着膊頭在玩火車捐山窿,樂得開心,卻活像九鐵以前的鬧鬼廣告,雖然死了,卻依然有久違的歡笑聲。

這個怪異的空間,竟然有個似人間的空間,關鍵是笑。

她的眼神,不再像剛才的怨厲,而是解開心結一樣,流露出母愛。

「佢係媽媽?」我問。

「我估係掛。」

那種母愛的眼神,我忘不了。
記得我母親小時候曾經也有這樣望過我、摸過我、愛錫過我⋯⋯直至弟弟的誕生後,一切都改變。

但我明白,親生的是不一樣,人性所然,所以我沒有怪過母親。

只是,血緣的問題,我也無力挽回。

她的眼神,跟我母親相似⋯⋯這種久違的熟悉感。

「我哋上去搵返佢!仲有時間可以唔使做佢替死鬼。」

「等等!」

「做咩?一陣佢就走㗎啦!」她說。

「我⋯⋯明。」

忽然間她不經意轉身望見我們,嚇得渾身是汗,準備逃走。

我追趕住她,大聲喝住:「唔使走啦,我冇諗住做啲乜嘢,你繼續留喺度陪你個仔啦。」

她止住了腳步,不敢相信的轉身,仍是不斷後退,眼神似乎有點懷疑,問:「點解你要咁樣幫我?」

我說:「我唔係幫你,我係幫你個仔。」

「我個仔?」

「唔係咩?就算做鬼,佢都需要有個大人陪住佢。」

她馬上俯伏在地,頭撼在地上,撞得咚咚聲,說:「多謝你、多謝你⋯⋯我真係唔知可以點樣講,我都唔想嘅,嗰陣時我只係一時諗唔開,無諗過之後會一直都……」

我說:「我明白。」說完便轉身就走。
「都冇得點,咪每日都喺度跳樓一次。但我好似身手都唔錯,應該死唔去。」

「你知唔知你有種激嬲人嘅能力。替死鬼咒語落咗,除非死咗,如果唔係一世都改唔到。」

「係,但我信直覺行事,相信時間會證明我係啱。」我反而好奇剛才那個女人,問道:「其實佢喺度幾耐?」

「我都唔知,好似自我有記憶以來,佢已經喺度。」

「即係好耐?」

「係。但你係咪痴線。」她站在我身前,以不可思議的眼神望着我說:「無人會咁做。好似你呢啲好人,係生存唔到。」

我說:「咁你都好人幫我,違反緊城寨嘅法律。」

她不說什麼,顧左右而言他:「已經係宵禁時間,瑤婆瞓咗,我帶你返屋企先。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞