《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
中秋都返
早晨Gay廉 繼續推
垃圾工返shift係咁上下
又live
有未
早晨
今日紅日 休息?
推一推
中秋邊有約,平日都無啦
一覺訓到近夜晚,睇下YouTube 就過咗
我們跑出大廳,她將一張符貼在門外,關上後,自動起了大火,將屋內所有殭屍燒成灰燼。

月亮光光,照得人如色白,特別是南門蔚,還有眼前的『退後人』,它仍是帶有笑容,不太緊張所有的同伴已全軍覆沒。

「你啲同伴死晒啦喎,唔驚咩?」我問。

「你幾時會覺得蟻係同伴,幾時會覺得死晒會驚?」

竟然會當殭屍是蟻?

它究竟是什麼來頭?

「你有咩咁勁?」

「比你哋人類嚟得好。」

「陳伯係邊?」我問。

「陳伯咪就係喺你面前囉。」它說。

眼前的他,不知如何,竟由一個年少的人變成一個白頭老人,如同幻影變身術。

「你係陳伯?」

「你個心係點,咪睇到乜嘢囉,我只係畀你想見嘅一面你睇。」那男人說。
「唔係普通嘅鬼,可能係䰧。」南門蔚說。

「䰧?又係乜春。」

我想上前時,他又換了一個形象。

是⋯⋯母親?

我的母親?

眼前的景物變成水⋯⋯水中有一畫面。

「嘩⋯⋯好叻過,今次考試有六十分。」母親摸摸細佬的頭。

「我有溫書嘛。」

「獎你今次考得好嘅禮物!」她遞上一盒包裝精美的禮物,體積龐大,細佬興奮地拆開,正是他最想要的樂高積木遊樂場⋯⋯不,其實只是我想要,細佬根本沒有興趣。

只是我想要而已。

「嘩!多謝媽咪。」擁抱一刻,他目光投向我。

我下意識收起手中的一盒HB鉛筆,這是我考了九十分的獎勵。

胸口有一股說不出的鬱悶,吐不出,又消不去,像一團小火,燒起心中的不快,灼熱燒心。

很不舒服。

「快啲去溫書啦,下次考好啲。」

「好!」

經過我身邊時,他笑說:「冒牌貨係咁,你無血緣嘅人。」

「醒啦!」南門蔚摑了我一巴,原來我又在發夢。

「我⋯⋯」

「幻覺。」
「點解成日都係我中招⋯⋯」

「唔好望佢隻眼。」

他奸笑如狼,南門蔚燒符,正欲反擊,但他忽然卻出現在她身後。

「以為咁就有用咩?」他說。

「蔚。」

「婆婆。」

竹林之內,風吹過平靜的草地,只有幾片枯葉奔跑至劍上。

一饅頭,一劍。

「休息夠。繼續。」

她點點頭,用幼嫩且滿是紅腫的手,握着劍,往竹刺去。

「再快啲。」

「係。」

「要有重心。」

她吸了一口氣,畫一個半圓,徐刺揮劍。

前方的竹應聲而倒,斷成兩半。

婆婆見狀,一巴摑去她,臉上頓現紅拳印。

「墨氣運行得唔夠。」

「係。」
一入嚟又有文
咁多個婆婆串燒嗰個
Live
追緊第一季 發現中間好似斷左一篇咁 想問係咪有咩意思
點解主角會失憶??
Lm
親生
到主角煎翻佢一巴
多謝你呀樓主!
支持繼續出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞