《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
未更新完
好文推一下
毒J
等你
今晚先更文
中秋節快樂
有蔚蔚陪
今晚出多啲文please.
文文文
陳伯咩來頭?!「…你慢用」
撞到個個其實係咪壬辰黎
出新一季
毒撚喺屋企等緊
gay廉出文未
留名等出文
推Po 求文
毒撚is ready
等推文
毒撚 +1
毒撚等睇文
賞緊月
祝大家中秋節快樂先

以下係文
榮叔說完故事,冷汗盡冒,衣服濕透大半。

「我幫你買杯熱咖啡。」南門蔚說。

她離開後,榮叔才說:「千祈唔好去搵佢,雖然我唔知你哋知嚟係想做咩,但⋯⋯佢嗰種生物,真係好似世上最恐怖嘅怪物,你見到佢只會覺得想死。」

「我哋已經遇過,我認同。」

「遇到過?咁你仲去搵佢?」

「我明嗰種感覺,但正正係咁樣,有佢呢種生物喺度,香港只會唔安全。」

「咁又點,呢個地方嘅人唔值得你哋為佢賣命,之前嘅殭屍入侵事件,你喺唔喺度?定去咗外國?」

「我喺度,不過⋯⋯」不過什麼都忘記而已。

我討厭失憶,好像一個白痴,忘掉曾經的日子,什麼都要重頭再估。

「嗰時⋯⋯」榮叔的眼睛忽然又痛起來,掩着眼呻吟一番,過了好一會,才忍過痛來。

「你哋係我救命恩人,我先咁緊張,對我呢啲老嘢嚟講,執返條命無咗隻白內障眼都已經係萬幸⋯⋯所以聽大叔我講一句,嗰次嘅事已經講明,大部份人其實都無所謂,佢哋要唔要自由意志都可以,變唔變殭屍根本無所謂,做唔做人都唔重要,只要苛且偷生到,佢哋都會照做,呢度嘅人係無一條底線。或者你哋覺得我講錯,呢度對你哋好重要,不過事實係唔值得為佢哋面對咁恐怖嘅嘢,有時要狠啲,寧願犧牲一隻眼都唔好無咗條命。」
「我明啊榮叔,我真係明。只不過我覺得如果係大叔講咁,我哋同佢哋都一樣啫,因為某啲嘢可以放棄。其實有啲嘢要做唔係因為值得,而係原則。」

這時,一杯熱咖啡送到,南門蔚回來。

「唉,即係我點講你哋都會去啦。」

「嗯。」南門蔚道。

「我只係覺得陳伯好奇怪,你哋要小心啲。」

「好。」南門蔚說:「呢個符你袋住,可以保你平安,同埋⋯⋯遠離九龍城。」

拜別榮叔後,我感到心情有點複雜,說不出的嘆息,一方面我認為榮叔是說得對,另一方面卻覺得原則需要堅持。

值得嗎?

坦白說,我也認為不值得。

我所想的是對嗎?

我心裏也沒有一個答案。

「做咩一個人喺度發呆?」

南門蔚見我一個人坐在病房外面,遞給我一枝烏龍茶。

「係咪⋯⋯都係時候講,究竟個真相係點。」我問。

「咩意思?」

「我同你之間,同埋我發生咩事?最起碼我知道⋯⋯我應該唔係人?」

大概這是我此生說過最肯定的話,如果此時有一塊鏡子,我知道我的眼神也是堅定無比。

因為她軟化了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞