《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
早晨
有文啦
又bad end
同姓
有文有推
我只覺得身體很難受,斷斷續續發燒好幾日,又迷迷糊糊醒了,發現是醫院的天花板,想起床卻又是無能為力,手腳都好像是斷了,完全沒有氣力,特別是胸口,刺痛得仿如肌肉撕痛,稍為呼吸大一點的氣,也感到疼痛,只敢小口小口地呼吸,口乾得難以忍受,想喝一口水,但又無力時,只能以沙啞而弱小的聲音說:「水⋯⋯水⋯⋯」有人應聲餵我飲水,我漸漸又再睡回。

這種的情況持續好幾日。
我作了一個夢。

在夢中,腦海經常晃閃幾個畫面,我身處在油麻地的廟街,看到有數百隻殭屍,手中執着一把像冰劍的武器,然後好像⋯⋯身陷屍海之中,跟那群殭屍搏鬥。

但是我又怎麼會跟殭屍搏鬥呢?我只是一個普通人⋯⋯到底為什麼會有這個記憶?為什麼我怎樣都記不起呢?當時發生的事,為何我的腦海中是一片空白,完全沒有印象當時的我在做什麼。

我整個人的記憶猶如碎片一樣,碎成沙河 ,拼合不了。

大概一朝的早上,我又再醒了。

坐在我身旁的,是伽樓一,他正看見女生雜誌,沒有穿衣服的那種。
再有文再推
支持
有了
文呀
蔚b唔可以死呀你仲未食炸雞呀
牙蔚吸咗屍氣

係咪要至陽之物救佢
蔚蔚去咗邊
係文啊
深夜有文
push
早晨
「咳。」

「噢,你醒啦,真係好!我唔使再留喺度!」他看見我張開眼,有點懊惱地瞪住他,開心地說。

「點解會係你?」

「鬼叫你好似無親人咁咩。」

「都係⋯⋯」

「你家人有嚟過啊。」

「佢哋有嚟?」

「不過好快就走咗,叫我睇住你。啲湯佢哋帶嚟。」他遞上一個保溫壺,我剛好口渴,便打開一飲,裏面卻是冷冰冰。

「但我勸你唔好飲,都過咗好多日。 」

我馬上回吐,怪不得有種怪味。

「你唔好清明先講⋯⋯」

「又唔好咁,我啱啱醒起嘛。」
「我瞓咗好多日?」

「一個星期左右。」

「咁耐?」

「你算勁,全身上下都中晒刀傷,都大難不死,醫生話你唔係人。」

我一愣,問:「咁⋯⋯嗰種殭屍點?」

「走甩咗。」

「佢點解會放過我?」

「係佢殺你嗰時,我趁機會偷襲佢,佢受傷走咗。」

伽樓一用盡最後一口氣,使用水墨劍法才把它暫時擊退,是贏在它無防備。我們這仗是輸了,還未計它其實未回復力量,真不知當它完全有力量時會是如何。

「咁南門蔚呢?」

「佢無事,去咗查其他嘢。」

「佢⋯⋯有無嚟過?」

「無啊。」

「一直都係你照顧我?」

「你問嚟做乜?」

「無⋯⋯」

「無事就好,我去搵下Joey先!出出火,正!」他說罷,就放下雜誌說:「留返畀你睇,私人畀你!」

「食屎。」

我又倒回床上。

好久沒有休息。

但⋯⋯

身體的痛,好像真的消失了。

一個正常人會這樣嗎?恐怕一年半載也不定。

我⋯⋯是什麼東西?
有文
伽樓一正常人一個被刀拮做串燒都冇乜事
廟街入面嘅 疆屍就係佢自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞