《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
其實係咪南門蔚太勁
D鬼/疆屍無乜壓迫感
一出場就搞得掂
不過講開又講
第一季個陣壬辰間唔中都會同情d鬼
佢係咪俾人封印埋個腦
同情係一件事 冇左判斷能力係另一件事
忽然間,我整個人像移形換位,被一股無形的力扯住,吸到那個女人的位置,雙腳不受控的向前踏出,跨越欄桿,往高地躍下。

正當我「被跳樓」,快將粉身碎骨時,幸好那個女生及時用側旁的掠衫叉,一手叉住我。

「好彩有妳。」

「⋯⋯」

當她好不容易將我拉回走廊間,我嚇得半死。

「唉啊!叫咗你唔好,你做咗佢嘅替死鬼啊!」她焦急地說道。

「替死鬼?」

「你究竟知唔知呢度係邊度?」

「九龍城寨嘛。」

「咁呢度有啲咩特點?」

「係鬼嘅界域。」

「呢一度之所以係鬼嘅界域,原因呢度每個人都係無法往生。人嘅壽命早有定數,當一個人喺佢預期壽命結束之前已經死咗,佢只能變成一隻游魂野鬼,一直流連喺度,謀殺,被殺,自殺嘅人都一樣係咁,會一直重複佢生前嘅動作,直到佢陽間嘅壽命已盡,先至可以往生。」

「所以⋯⋯?我會不斷自殺?」

「係,因為你已經成為咗佢嘅替死鬼,你會代替咗佢,填補咗呢個空缺,一直完成自殺呢個動作,直到佢嘅陽壽已滿⋯⋯哎呀!點算⋯⋯」她不知為何,替我憂愁起來。

「搵返佢?有無得救。」我問。

「搵返佢。」她問:「你啱啱有無見佢去咗邊?」

「佢好似落咗一樓,然之後就跑走咗。」

「咁我哋去一樓搵返佢!」
我們瞬間來到一樓,在整層搜尋一番,都找不到她的蹤影,反而遇見許多怪人,包括整個單位都着火,一家人在裏面被盛火燒着尖叫,卻怎樣都死不去;有在地下吃着土灰塵,整個肚漲得快要爆的人;有目無表情,只用刀不斷插着自己的肚,血流滿地的人。

這是一個奇怪嘅空間,不止有怪物,還有無數自殘的人,如果說哪裏是地獄,這裏就是。

另一方面,這是他們後來憶述⋯⋯南門蔚跟伽樓一正馬不停蹄地追尋那隻武士殭屍,希望在它完全復活前阻止它。

天色異紅如幻色,變化不斷,全城居民都陷入恐慌,是自上年殭屍入侵以來最為驚怕的一件事。

無人知道會發生什麼事,只知道一場腥風血雨正侵來,而普通人最驚怕自己只是一個普通人,無力抵抗一切,這才是最恐怖。

街道上無一人,烈風將整座城市都像搖搖欲墮,四周只有倒樹。

轟雷一聲響,震動全港,仿似要裂天,又似巨大的神明在怒嘯。

「叫咗工會嘅人幫手未?」南門蔚問,他們正駕着車,奔去香港屍氣最旺盛的地方。

肉眼都可見,滿集屍氣的地方。

尖沙咀。
報忠国家!!!
肉醬
今晚仲有無
又live咗
保重身體gay廉巴
明白,等我注意多啲喺主角思路嗰啲細節位希望交代得好啲
例如紅van嗰度 其實我覺得我交代咗主角覺得刀幣有可疑應該去查,不過大家唔太覺
救人嗰度,其實係一個孺子將入於井嘅本能反應,不過睇反應好似都係交代得唔夠
我諗應該寫多啲想法,多謝大家寶貴意見
要瞓了今日唔舒服到走埋堂
多謝巴打
都係
不過好快佢哋就跟唔上啲鬼同殭屍
通街異形孕婦
太驚
可能係
琴日食完
囯+
呢個令我諗起細細個睇過既恐怖片
就係個大肚婆個肚係怪物係咁食人
佢同另一個講紙紮公仔既係我童年陰影
細個睇殭屍先生都冇乜野 反而見到紙紮公仔真係搞唔掂
我幾鍾意紙紮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞