《廟 街 有 殭 屍 二 季》二 啊啊啊啊⋯⋯

1001 回覆
233 Like 4 Dislike
每日一推
感謝出文好好休息下先可以寫更多嘅文畀我哋睇

Btw
gay廉辛苦曬
你寫嘢好有畫面感
休息是為了走更遠的路就是為了休息
「人類係咁,人同鬼係唔一樣。」那女生說。

「你哋都係鬼?」我知道這問題問得有點遲,但該確認的也應確認。

「喺城寨有邊個唔係鬼??」她放下袋子說:「等聽日朝頭早瑤婆醒咗,我再帶你去搵佢。」

「鬼嘅世界都有休息?」

「鬼一樣會做嘢。」

「咁點解人哋要不斷重覆死,你哋……」

「因為我哋係城寨嘅工民。」

「工民?」

「工民係一樣好犀利嘅嘢嚟㗎,姐姐係工民嚟㗎 !!」小男孩說。

「工民即係會幫城寨最高嘅委員長做嘢,而每年表現最好嘅鬼都可以得到半個元黿,夠10個元黿就可以投胎重生。」

「元黿?係咩嚟?」

「龜甲聖物。」

「今晚你都係瞓喺梳化啦,我哋屋企冇乜嘢地方可以瞓,你就屈就下。」

「我可唔可以問一句?」

「係乜嘢?」

「點解你要幫我?」

「因為你有種好熟悉嘅感覺,所以我要幫你。」

「但係我唔識妳。」

「我都知,我都應該唔識你。」

「咁到底妳幫我嘅動機係咩?」

「無。我知或者好荒謬,但真係咁。」

「妳叫咩名?」

「張村梅,佢叫小木。」張村梅指着弟弟說。

在這一百多尺的劏房裏居住了三個人,而這個城寨的環境活像以前80年代的城寨,我好像穿越回到過去一樣,只不過這是一個鬼結界,保留最原始最不改變的古香港風味。

木板床。

那小男孩上廁所,見我未睡,便擦擦眼睛問:「哥哥,你一個人類嚟世界做咩。」

「為咗救另一個世界。」

「點解要救?你依家都喺呢一個世界啦。」

「但係呢個世界唔屬於我。」

「哥哥你哋人類好奇怪,乜真係有一個世界係會屬於人類㗎咩?你哋最後都會離開,會死。你哋做客人咁緊張屋主嘅嘢,好神奇。」

他這一番話,讓我一夜難眠。

第二天吵醒我的,不是清澈悅耳的小鳥聲,而是源源不絕的呻吟聲。

單憑聲音,已經可以知道對面激戰連場。

這顛覆了我的想像,原來鬼也可以做愛嗎?

「家姐,對面嗰啲人又好辛苦咁樣叫啦。」

「辛苦?」我禁不住笑了出聲,張村梅一眼瞪住我。

「係呀,佢哋成日都會好辛苦咁樣叫嚟叫去。」
鬼都可以做愛
扑住野咁死於非命 之後連續幾十年扑野
正喎咁又
推一下
睇黎今個POST都係結局唔到
推呀
推爆Post
Gay廉係咪好辛苦咁樣叫緊
「你細佬都幾天真可愛。」

「鬼都有七情六欲。可以做到你啱啱諗咁樣。」她似乎看穿我心中所想,解答了我的問題。

「想搵瑤婆就跟我哋嚟啦。」

九龍城寨的早上如同人間一樣,會有日出,只是這種日光不是從太陽而來,而是不知從那裏而來,就像遠處有一盞亮燈投放在這個鬼域之內。因此這種光是從四面八方而來,卻又溫暖和煦。

我們走進橫街窄巷,仍是陰陰森森,滿頭都是高樓大廈、石屎森林,密密麻麻,目不暇給,整個城市都是侷促的喘不過氣來的感覺,同時無數老鼠、小強在四旁的水渠竄走,頭頂不時漏水。

「我哋而家去邊?」

「茶館,瑤婆每日都會去茶館。」

「茶館,好嘢!!」小木聽到,喜悅形於色得跳起來。

「我哋唔會食嘢㗎。」

「吓⋯⋯」

「茶館?」

橫街窄巷之中,全都是殘殘舊舊的小店,有士多店、雜貨店、牙醫、茶餐廳、燒臘店……只不過店主跟昨天看見理髮店的店主形象大驚不同,他們擁有跟人一樣的外貌,不但他們,連街道上遇到的人也是一樣,這點讓我非常不解。

「點解……?佢哋⋯⋯」

「你嘅意思係點解佢哋會似人?」

「係啊。琴晚睇嘅時候,明明每一個人都好似怪獸。」

「城寨嘅朝頭早,每個人都可以扮返佢哋嘅形象,直到晚上先至會暴露佢哋真面目出嚟。」
「咁你哋嘅真臉目呢?」

「吓?」聽到這一句,她似乎很大反應。

「冷靜啲,我都只係問吓啫。」

「我哋唔係慘死嘅人所以冇⋯⋯」

「咁你哋喺度幾耐?」

「喺呢度,唔會有時間嘅觀念,所以我都唔記得咗喺度幾耐啦。」

就在這時,我的身體不由自主地往後退,被一股無名的力扯住。

「喂⋯⋯」

小木大叫:「嘩,哥哥飛起嚟呀。」他們二人目瞪口呆地望住我被拉走。

「發生咩事⋯⋯」我問,又回想:「頂,係替死鬼。」

我又被拉回那女鬼跳樓的位置,然後從高空飄起,作一個跳樓的姿態。

「仆街啦⋯⋯仆街啦⋯⋯仆街啦!!!!」我不斷呼喊,不知道你們有沒有玩過過山車,現在這種感覺大概就是比過山車刺激一千倍。

我緩緩升過,頭向地,身體失去重力地無法自控,然後向地一衝⋯⋯
「踏。」

南門蔚跳過最後一幢大廈的天台,這裏已經能遠眺九龍公園,這裏算是越過地面那群恐怖的孕婦,減少許多不必要的鬥爭。

如果他們要硬闖那裏,不是不行,只是體力會支持不住。

「好身手。」伽樓一說道:「我見到一樣嘢。」

「咩嘢?」

「妳永遠都係佢喺度先會着短裙。」

「關你咩事,點解你喺呢啲時候都咁多廢話。」

「講下嘢,欣賞靚女係我本能。」

風勢之大,吹得他們呼吸也感困難,越是接近九龍公園,就有一份窒息的感覺,難以舒順地呼吸。

「好重屍氣。」

「喺前面!」

伽樓一這樣一說,二人馬上行動迅速,從高空踏着樓宇五光十色的招牌而下,如同拍電影一樣,只是沒有吊威也,行動流暢,不消幾秒已到達地面。

他們越過大馬路,奔到尖沙咀九龍公園近游泳池的入口。

「喺入面。」伽樓一不假思索地說。

南門蔚沒有半點懷疑,因她也聞到游泳池有濃烈的屍氣,當中還混合着血味和屍臭味,強烈得令人作嘔,不過仍是掩蓋不到武士殭屍的屍臭味。

「得埋先入?」伽樓一問。

「無時間。」她說。

他們奪閘而入,沿樓梯而下,手持武器,小心翼翼地一步一步進入男泳池,一路上,地上都是血液,來到更衣室,終於發現躺在地上的一具具屍體,不是缺了頭,少了眼,就是身體斷開兩截,大腸也外露在地。這樣的屍體,少說也有數十具,泳池成了恐怖的屠房。

「嘩。好噁心。佢究竟係度幾耐?」

「不如問,佢已經食咗幾多人。」

「以呢度嘅數量,我諗佢就快⋯⋯」伽樓一都不想說下來,說出一些絕望的事,有什麼用處。

逝者已矣,何況時間不多,他們燒了道符,唸了輓詞便繼續前進,入到泳池的內部,室內的大池,泳水都變成深紅色,混濁而不見其中。
「好臭⋯⋯」

「係人血。」

「小心池邊有嘢。」

他們一步一步內進,已經做好萬二分準備有任何突發的事,例如殭屍的突襲,但沿內池繞了一圈,卻什麼都沒有。

四周只有血液,沒有什麼動靜。

「有咩發現?」

「無。冷氣好凍。」

她瞪了他一眼,就在二人都稍為放鬆的一刻,「噗!」水面突然伸出一隻慘白的手,一下就將伽樓扯進水底。

南門蔚反應倒是迅速,馬上跳進紅色池水內,才發現本應只是三米深的泳池,變成深不見底的空間,水裏有無數屍體,全都浸得發爛,都是被殭屍所食,數量多得不可勝數,滿佈整個泳池,都在同一時間張開眼瞪住她,然後伸出數千隻手抓住他們兩個!
推!
只會變成咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞