[PC/PS/XBOX] 破曉傳奇 Tales of Arise 討論區 (2)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
見道具唔係差好多諗住收集晒500個
原來啲礦唔同稀有度計一個
執礦執到傻
如果正常玩係14vs15 ,買dlc變16vs15嘅話可以接受
但11vs15真係過分咗,買埋dlc都低過15真係
以前都好似有d rpg嘅boss lv係expect高過玩家lv
所以對我嚟講比起一個數字難度曲線同平衡比較緊要
斷晒貨, 有無人玩完可以放?
但其實11打15都打得贏
見到自己唔夠15就唔打?
印象中以前好多rpg都係越級打boss
可能以前多數回合制冇咁顯眼?
隱藏數值睇唔到就信左表面數值
例如有隻53lv嘅支線大怪,我就算高lv過佢咁打都硬到離曬譜,仲難打過越幾級咁打1王
買lv前幾代都有,大把rpg都要練等先夠打
記得隻八方旅人同Bravely Default2都要刷lv刷技
完全唔覺11打15有咩問題
Toz tob比怪高10幾lvl照打
其實呢隻都可以4x打5x支線boss 有幾隻真係好廢 擺到明比你最終決戰前升級
咁 care 11 對 15
唔夠打咪升下 lv , JRPG 係咁玩架啦
其實打就打得贏
第一個boss 其實好前
機制玩家未摸索清楚 仲係諗緊點連技會好D
第一boss 係2下普攻就收你皮
突然變左魂系game
變左唔係打贏個boss
係磨死個boss

之後刻意練下lv
食定料理帶啱飾品
係輕鬆D
即係打得贏啦
Case closed
其實點解咁執著個 LV?
俾你 30 vs 15 但同樣能力值內心會好過啲?

利申, 玩緊次級難度,
去到第 5領將都未買過藥
我宜家都係咁玩 跑迷宮地圖支線怪會普通
去到劇情boss前轉easy 唔太想磨
其實RPG練技刷經就預咗
反而呢隻只要全清支線(係合理嘅lv下,跳過唔夠打嘅之後打返)清下map怪
normal係唔洗刷經練lv
但初期金錢缺乏嘅感覺係比以往強烈
然後就賣雜貨打折嘅DLC
預訂時又唔講衫會跟技
老實乜撚都唔買都玩到隻game爆機(隱迷同100lv無DLC會唔會好痛苦就未知)
但初期真係會覺得刁難緊玩家引人買DLC
仲要走馬燈咁sell
中後期都知你班仆街唔會買所以反而再無咁卡錢同CP
打得贏=無問題
我打爆完機,出番主目錄個畫面load save,點解去番打大佬前既? 點先玩到爆機後既野?
已經係爆機後,你會多咗啲支線任架喇
要唔要公審出嚟俾人指住笑先收皮?
咁個最終boss咪可以無限刷? BTW,唔該巴打解答
又長又臭咁仲想打多轉?
打下之後支線啲boss仲好啦
有時會喺度諗如果souls-like show個level比玩家睇班人會唔會激死
老實講第一次睇到15lv 1王係有d驚嚇嘅,但打落唔係想像中咁難

至於資源問題,有好多嘢係可以控制到
例如明知cp糖係根據上限咁回,早期cp用3下復活就見底,加埋道具上限咁少,松鼠病發作死慳生命瓶反而用多左cp糖咁怪得邊個
得個血長 打落去都無癮既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞