[PS4] NieR : Automata 劇透討論區 (3)

815 回覆
9 Like 2 Dislike
屌 原來我畫面光度個setting錯左..
唔怪得成日個畫面好似怪怪地
冇左完美既體驗....

同怪有冇時記得data入面份 機械生物研究報告書手係幾時拎到架?
原來份野係怪卡絲寫 想怪卡絲係幾時知真相

怪卡絲係boss

Really? 佢份報告書係幾時查架?
得眾中搵緊埋型態計劃報答書...
最後9號原型機都係俾2號原型機所殺,或者可能出於呢個原因,係nier入面9S都好希望係由2B落手

因為2B一直殺 9S就可以見返2B
玩完abcde都唔係好明

咁安排成個寄葉計劃果個係咪人造人?

2B 9S 存在係咪只係為左製造下一批強化版既人造人而出現?

咁成件事目的係咩 純粹為左要更加勁既戰鬥力

咁塔射上太空之後,係咪成個計劃重新行一次?
照樣有2B 係咁殺9S?

頭兩個都係
但座塔射上太空係機械生物個邊既
所以唔會關寄葉計劃事

打爆左一段時間記憶開始唔新鮮
我記得係Yorha既存在只係為左呃班舊既人造人月球仲有人類,但係佢地背後既任務即係2b 9s既存在係為左拎多啲data去做新一代android其實並唔係原先訂落黎?會唔會有機會係N2為左班machine進化得勁啲先set呢個hidden agenda比yorha?

人造人本身製造出黎既目的係為左"保衛人類"
係孖女間接造成左人類滅亡之後,呢個消息就算幾嚴密都好,最後都係人造人之間傳播,所以人造人既戰意同士氣個陣都跌到落谷底

人類對人造人黎講係相對於神既存在
所以當時既開發主任就諗到為人造人建立"神"既存在,等佢地有信仰,可以提高佢地既士氣
呢個計劃就係Yorha
Yorha計劃其一既目的 就係為人造人製造出信仰
其二核心目的就係為下一代人造人提供戰鬥數據

至於地堡個後門,成個"寄葉計劃",其實係9S既原型機9號因為憎惡而惡意加落去及實行。

當初係開發寄葉型號(2&9原型機)既時候,因為未解決到洩漏情報既風險,並未執行月球人類議會呢一部份,之後俾9號原型機得知黑盒係用機械生物核心黎做核心,理論上姐係寄葉型號自己機械生物係同一樣既野,人造人咁痛恨機械生物,視佢地為怪物,係9號知道呢個事實之後,佢接受唔到自己同樣係怪物呢個事實,就將成個計劃加左後門,繼而傳送去月球執行成個"寄葉計劃",包括偽裝人類議會,而呢個後門就係特定時候會引導機械生物入侵同毀滅地堡,消除左洩漏情報既風險,而9號亦到可以毀滅哂所有用"機械生物核心"做出黎既人造人(寄葉型號)

呢個係我自己既理解,1999唔好意思

我理解係 本身寄葉計劃唔可行 因為如你所講情報管制問題 多得9號痴左線諗到痴線既好橋 就係殺哂寄葉既機體 先會實行到呢個計劃
如果無9號加後門 本身寄葉計劃就唔會實行 所以後門係計劃一部份 而唔係高層唔知

btw我打到二週目已經諗 兩邊大佬都死哂 咁仲打黎做咩 返鄉下過人世仲好啦 完全唔明點解人類死左仲要提高士氣 可能係驚人造人因為失存意義而自殺?
玩完abcde都唔係好明

咁安排成個寄葉計劃果個係咪人造人?

2B 9S 存在係咪只係為左製造下一批強化版既人造人而出現?

咁成件事目的係咩 純粹為左要更加勁既戰鬥力

咁塔射上太空之後,係咪成個計劃重新行一次?
照樣有2B 係咁殺9S?

頭兩個都係
但座塔射上太空係機械生物個邊既
所以唔會關寄葉計劃事

打爆左一段時間記憶開始唔新鮮
我記得係Yorha既存在只係為左呃班舊既人造人月球仲有人類,但係佢地背後既任務即係2b 9s既存在係為左拎多啲data去做新一代android其實並唔係原先訂落黎?會唔會有機會係N2為左班machine進化得勁啲先set呢個hidden agenda比yorha?

人造人本身製造出黎既目的係為左"保衛人類"
係孖女間接造成左人類滅亡之後,呢個消息就算幾嚴密都好,最後都係人造人之間傳播,所以人造人既戰意同士氣個陣都跌到落谷底

人類對人造人黎講係相對於神既存在
所以當時既開發主任就諗到為人造人建立"神"既存在,等佢地有信仰,可以提高佢地既士氣
呢個計劃就係Yorha
Yorha計劃其一既目的 就係為人造人製造出信仰
其二核心目的就係為下一代人造人提供戰鬥數據

至於地堡個後門,成個"寄葉計劃",其實係9S既原型機9號因為憎惡而惡意加落去及實行。

當初係開發寄葉型號(2&9原型機)既時候,因為未解決到洩漏情報既風險,並未執行月球人類議會呢一部份,之後俾9號原型機得知黑盒係用機械生物核心黎做核心,理論上姐係寄葉型號自己機械生物係同一樣既野,人造人咁痛恨機械生物,視佢地為怪物,係9號知道呢個事實之後,佢接受唔到自己同樣係怪物呢個事實,就將成個計劃加左後門,繼而傳送去月球執行成個"寄葉計劃",包括偽裝人類議會,而呢個後門就係特定時候會引導機械生物入侵同毀滅地堡,消除左洩漏情報既風險,而9號亦到可以毀滅哂所有用"機械生物核心"做出黎既人造人(寄葉型號)

呢個係我自己既理解,1999唔好意思

我理解係 本身寄葉計劃唔可行 因為如你所講情報管制問題 多得9號痴左線諗到痴線既好橋 就係殺哂寄葉既機體 先會實行到呢個計劃
如果無9號加後門 本身寄葉計劃就唔會實行 所以後門係計劃一部份 而唔係高層唔知

btw我打到二週目已經諗 兩邊大佬都死哂 咁仲打黎做咩 返鄉下過人世仲好啦 完全唔明點解人類死左仲要提高士氣 可能係驚人造人因為失存意義而自殺?

年表有講,冇左人類做主人,班人造人會搞獨立,對外星人冇戰意
所以先借「人類」名義賦予人造人戰鬥、生存目的
地堡高層後面應該仲有人造人大佬主宰緊大局,會唔會係類似N2既存在,甚至比佢進化得完整
Zero 朵花都係月之淚?
啱啱先見到原來可以比錢買奬杯
Zero 朵花都係月之淚?

唔係

其實係邊度買 我做到有82%獎盃之後delete左save
岩岩無聊周圍搵人講野 有個通訊官話 "...就算你們忘記了通訊官都記得" 明顯就係講緊佢地都知9S比2B殺過好多次 同一個通訊官一週目果陣仲話"你地兩個感情好好 雖然係第一次合作"
d細節位

其實係邊度買 我做到有82%獎盃之後delete左save

個機械頭嘅女人
今日都del左save
再玩多次
岩岩無聊周圍搵人講野 有個通訊官話 "...就算你們忘記了通訊官都記得" 明顯就係講緊佢地都知9S比2B殺過好多次 同一個通訊官一週目果陣仲話"你地兩個感情好好 雖然係第一次合作"
d細節位

有樣嘢唔明,2b係咪當9s查到人類已滅亡嘅相關資料2b就要殺佢?咁即係2b知道人類滅亡,定係9s定期回報資訊返基地,基地個女人覺得有問題就下令2b出手?如果係後者,咁點解冇人懷疑點解要殺,隻game入面2b要殺9s都係因為有需要性,咁就梗係合理,但其他呢
d細節位

有樣嘢唔明,2b係咪當9s查到人類已滅亡嘅相關資料2b就要殺佢?咁即係2b知道人類滅亡,定係9s定期回報資訊返基地,基地個女人覺得有問題就下令2b出手?如果係後者,咁點解冇人懷疑點解要殺,隻game入面2b要殺9s都係因為有需要性,咁就梗係合理,但其他呢

9s機體,因為有知道晒成個計劃嘅可能性,所以要殺
d細節位

9s機體,因為有知道晒成個計劃嘅可能性,所以要殺

司令會講 意思類似係 "9S知道左d機密資料 你殺左佢封口"
不過有人譯左設定小說 講亞當同2B講 其實你一早知人類已經滅絕 2b無回應
終於爆左e,感謝最後幫自己既玩家

隻game 連del save 都要虐人,好似9s d記憶文字慢慢變白咁,俾你睇住個save逐part逐part 咁俾人洗走

準備有時間再重玩
不過有人譯左設定小說 講亞當同2B講 其實你一早知人類已經滅絕 2b無回應

其實android係諗緊啲咩 司令都覺得個任務有古怪但係又唔會調查

2B根本唔CARE 佢剩係CARE 9S,6O 同WHITE

邊篇小說?無印象

邊篇小說?無印象

設定集入面 有人譯左

邊篇小說?無印象

設定集入面 有人譯左

如果你講既係攻略設定資料集
咪3篇 - 記憶ノ棘,小サナ花 同 静カスギル海
密碼2篇 - 器, 釣り日和
係邊一篇有講?

邊篇小說?無印象

設定集入面 有人譯左

如果你講既係攻略設定資料集
咪3篇 - 記憶ノ棘,小サナ花 同 静カスギル海
密碼2篇 - 器, 釣り日和
係邊一篇有講?

http://yuzumelon.lofter.com/post/1d3be1bb_fc299c5
有無巴打知ps4版翻貨未?
哩幾個星期周圍都係無貨或者賣炒價
反而想睇下石之花同環遊世界80天,知唔知邊度搵得到?
終於爆左e,感謝最後幫自己既玩家

隻game 連del save 都要虐人,好似9s d記憶文字慢慢變白咁,俾你睇住個save逐part逐part 咁俾人洗走

準備有時間再重玩

點解唔備份個save?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞