[PS4] NieR : Automata 劇透討論區 (3)

815 回覆
9 Like 2 Dislike
隻game真係好恐怖
覺得好好玩但無話好狂熱既感覺
但係打爆左有陣空虛感
然後仲乖乖課左itunes隻ost碟
問一d哲學性問題 睇完d故事解說諗左d野
人造人,Yorha係為左幫人類奪回地球而製造出黎
係咪姐係佢地既本質係先於存在?

另外機械生物滅絕左佢地既造物主算唔算係由駱駝演變成獅子既過程,之後用方舟射佢地上太空係去到嬰兒既階段

本質先於存在
係人獨有既特性...
佢地算係新既"人"..

唔係"存在先於本質"先係咩
玩到三週目
覺得9s有少少煩
唔係幾代入到佢個感覺
明白佢對2B既感情
但太過火

相反2A個劇情就精彩好多
比人劇透左後面要是旦殺一個
依家唔想A2比個死靚仔打死

同埋滅村個度比人劇透左 反而冇咩feel
有少少後悔上網睇得太多野

但真係劇本唔錯
2B玩到三週目就死
依家要加速玩到有得揀章節見返2B

好耐冇玩一隻game咁吸引到我煲咁耐機啦

另外機械生物滅絕左佢地既造物主算唔算係由駱駝演變成獅子既過程,之後用方舟射佢地上太空係去到嬰兒既階段

本質先於存在
係人獨有既特性...
佢地算係新既"人"..

唔係"存在先於本質"先係咩

你啱
但重點係佢繼承左人既特點
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

我買曬之後再買多次隻驚
玩到三週目
覺得9s有少少煩
唔係幾代入到佢個感覺
明白佢對2B既感情
但太過火

相反2A個劇情就精彩好多
比人劇透左後面要是旦殺一個
依家唔想A2比個死靚仔打死

同埋滅村個度比人劇透左 反而冇咩feel
有少少後悔上網睇得太多野

但真係劇本唔錯
2B玩到三週目就死
依家要加速玩到有得揀章節見返2B

好耐冇玩一隻game咁吸引到我煲咁耐機啦

毒撚感情黎
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

我買曬之後再買多次隻驚

屌...我都想買digital deluxe...
依加買係咪無theme
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

我買曬之後再買多次隻驚

依加買係咪無theme

岩岩睇youtube 上隻仲恐怖

BTW 邊到有ost碟買
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

我買曬之後再買多次隻驚

依加買係咪無theme

我唔期待DoD但如果Nier上代有ps4 remaster就好...
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

我買曬之後再買多次隻驚

依加買係咪無theme

我唔期待DoD但如果Nier上代有ps4 remaster就好...

Nier劇情上人物感情投入感強過nierautomata......
兩隻劇情黎講都係山頂作......好想佢remaster
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

我買曬之後再買多次隻驚

依加買係咪無theme

上集睇到最後真係個心好撚痛
點樣諗到咁黑嫁

你睇哂劇情未
Yorha計劃係另有目的
同埋無講主角、機械、其他人造人既表現已經完全否定左本質主義
尼采精神三變有冇咁簡單

或者咁講
我覺得人造人同YORHA都係喺有不同目的之下製造出黎
同見機械生物都算係打破舊有法則去創造出個新型態,所以想知可唔可以咁樣做比較
我都係玩完先睇過下D片,WIKI同HK01 D文 所以真係9UP下

條片咪有講本來人造人、Yorha、機械本來係有目的地被創造,是為本質
再誕生自我意識,為存在而活體現存在主義
但2B嚴格黎講係本質格調,A結局最尾佢自己又講番機械同Yorha本質係一樣

遊戲冇講機械點樣滅外星人,或者外星人唔似人類咁有機械人法則,可能性太多

至於尼采,我唔太Buy佢講既野,所以冇咩深研
但係精神三變講緊既人類精神,係唔係可以套自我意義都未完整既機械呢?
後面仲有好多論述
同埋其實用人類角度睇,佢地冇打破咩所謂既傳統,仍然活在人類所設既枷鎖
反而真正進化既係紅衫女至真
留名
睇其他人分析先發現自己miss左唔少野
留名
睇其他人分析先發現自己miss左唔少野

好難一次過get到哂成個故事比你既message既
咪當比個理由自己玩多次
有無人因為emil而追番之前啲劇情同世界觀

gestalt 同 replicant

如果ps4有得玩番nier人工生命我唔介意買多次玩
有無人去台灣聽音樂會
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

點解我搵唔到
要日服apple?
有無人去台灣聽音樂會

買唔到飛

Btw dlc 值唔值得買?
隻game真係好恐怖
但係打爆左有陣空虛感

點解我搵唔到
要日服apple?

唔洗呀我就咁Itunes就咁打nier search到wo
Hk apple
有無人去台灣聽音樂會

我想去 不過佢都唔係full orchestra黎嫁啵

如果ps4有得玩番nier人工生命我唔介意買多次玩

好神啊上集 佢出我一定排隊都要買deluxe
有無人去台灣聽音樂會

買唔到飛

Btw dlc 值唔值得買?

dlc 我覺得唔係好值,但中毒太深就無計
有無人去台灣聽音樂會

我想去 不過佢都唔係full orchestra黎嫁啵

有橫尾新寫既舞台劇 不過睇cv無 A2 ... 哎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞