[PS4] NieR : Automata 劇透討論區 (3)

815 回覆
9 Like 2 Dislike
有無人可以教我點打emil

我70lv去打,前3/4左右都磨得好順利,但下一秒突然間就滿血比人秒左,我都唔知做乜鳩

連emil到底做左啲咩去秒我我都睇唔明

同埋地底果場係咪剩係可以用9S打?
我覺得用9S同用2B個手感比起上黎真係差天共地

我70lv去打,前3/4左右都磨得好順利,但下一秒突然間就滿血比人秒左,我都唔知做乜鳩

同埋地底果場係咪剩係可以用9S打?
我覺得用9S同用2B個手感比起上黎真係差天共地

第一次打如果死咗
之後應該換人落去都得
因為佢會喺門口等你
其實入面最後有冇解釋到 點解柏斯卡村入面某D機會變左喪屍滅村 ?
其實入面最後有冇解釋到 點解柏斯卡村入面某D機會變左喪屍滅村 ?

因為n2鍾意

係最正路的解釋

佢儲氣你都唔走,抵死

佢儲氣你都唔走,抵死

如果佢儲氣我應該做啲咩去避

定只要唔係佢附近就ok?
俾三周目最後爬塔首bgm 洗左腦

最尾9s 同A2 上塔頂之間互相轉換正到

我都想講好耐 兩個互換一路攻上塔
9s型撚到 追住黎打
有冇人好憎9S,以為自己高人一等睇唔起d機械生物,點知原來自己都係由機械生物度黎

佢儲氣你都唔走,抵死

如果佢儲氣我應該做啲咩去避

定只要唔係佢附近就ok?

喂屌我唔明喎,佢儲氣爆炸果下我跳又係死,閃又係死,滿血又係死,到底有咩方法可以避到
定一定要係佢爆之前秒左佢,死左係哩個位3次我都係唔知要點做
有冇人好憎9S,以為自己高人一等睇唔起d機械生物,點知原來自己都係由機械生物度黎

笑什麼你也是中國人

但係就印證左呢場啲爭大家都只係犧牲品,就算大家終於都figure out到自己都只係隻棋,呢個結局大家都無得避。
所有的事物都是為了被毀滅而存在

一二週目最經典既兩句對白
2B:寄葉部隊成員不可以擁有感情
9S:機械生命體沒有感情

2B 果句,從佢身邊既9S同6O,甚至從2B自己已經反證左2B自己既說法
9S 果句亦一樣

所以你試下諗,佢哋點解會咁講啦

2B 果句,從佢身邊既9S同6O,甚至從2B自己已經反證左2B自己既說法
9S 果句亦一樣

其實我覺得唔可以擁有感情似係一個有名無實既rule,就好似6O 9S 21O A2都會有明確既emotion表達出黎,如果只係一部機器又點會想睇地球既一花一草,點會想有家人,點會唔想失去同伴。而點解2B一直講呢句其實係因為佢都知2E既存在意義如果有感情牽涉會好痛苦,2E有感情機械生物都有感情,只係2E唔想放左感情落同伴地做佢既任務,but最後佢都be true to herself,都係隻game既中心思想之一。佢既遺言真係好虐心

9S既存在就真係悲劇到不堪,知道左真相既結局係迷失自我 我覺得就算佢無換到2b隻手無中毒都好,佢都會揀殺左A2,然後就會自殺。好似好多機械生物咁,達到佢定義自己既存在目地就會拋棄世界。

9S 果句亦一樣

其實哩兩句我覺得都係一種自我欺騙

2B要一直提醒自己寄葉部隊成員(主要係佢自己)唔可以有感情,同埋藉此希望9S唔好太過親近佢

9S亦都係一直用機械生命體係無感情哩件事去洗自己腦,唔係以9S性格可能根本無辦法對佢地下手

9S 果句亦一樣

2B要一直提醒自己寄葉部隊成員(主要係佢自己)唔可以有感情,同埋藉此希望9S唔好太過親近佢

9S亦都係一直用機械生命體係無感情哩件事去洗自己腦,唔係以9S性格可能根本無辦法對佢地下手

我反而覺得9s無話特別有愛,只不過不斷自我暗示佢地無感情係因為佢地唔相信機械真係發展左智慧只係模仿緊人類,其實人造人又何嘗唔係。

9S 果句亦一樣

我反而覺得9s無話特別有愛,只不過不斷自我暗示佢地無感情係因為佢地唔相信機械真係發展左智慧只係模仿緊人類,其實人造人又何嘗唔係。

其實9S咁聰明,估得到寄葉計劃的黑幕
又可以用hacking 窺探到android 同機械生命體既內心(e.g.二週目第一幕)
根本唔可能唔知機械生命體有內心同思想

所以呢句說話同2B果句一樣,係自我暗示,自我催眠
因為唔咁樣做,佢根本落唔到手殺機械生命體

所以三週目9S崩潰係好痛心

9S 果句亦一樣

其實9S咁聰明,估得到寄葉計劃的黑幕
又可以用hacking 窺探到android 同機械生命體既內心(e.g.二週目第一幕)
根本唔可能唔知機械生命體有內心同思想

所以呢句說話同2B果句一樣,係自我暗示,自我催眠
因為唔咁樣做,佢根本落唔到手殺機械生命體

所以三週目9S崩潰係好痛心

一開始個陣9S一定係由心覺得機械生物冇感情,只係越後越見得多機械生物接受唔到現實啫
岩岩玩完我都好憎9s,後尾睇埋周邊加重玩,雖然都唔算鍾意佢,但冇再憎佢,佢個角色其實寫得好好

佢一直都係矛盾入面生存,飯隻game都強烈暗示佢係拎得番記憶,就算唔係全部都有部分,佢一開始就知2b點解唔想親近佢,但係不願面對2e

如果佢承認機械有感情,佢就要面對佢唔suppose有的記憶,佢要面對人類已死,面對2e

佢同2b的記憶係佢最重要的野,係9s的寶物,但係2e一直拎走佢,佢愛2b但佢憎2e,所以佢要洗自己腦,為人類服務,機械係敵人,佢地冇感情,咁佢就可以係下一次2e出現之前開開心心咁同2b一齊

佢一承認機械有感情佢用黎催眠自己的大話就會崩潰,所以佢一直都唔想面對

因為n2鍾意

係最正路的解釋

但唔係話村入面D機械斷晒網絡咩 咁仲點控制

因為n2鍾意

係最正路的解釋

但唔係話村入面D機械斷晒網絡咩 咁仲點控制

Adam夠話脫離左,eve死左夠話個網絡瓦解啦 根本機械同人造人2邊都比n2撚緊

其實後面有直接講森之國同村民都只係n2想有多樣性去進化先比佢地”自由"發展

9s型撚到 追住黎打

第一次打果陣用緊a2,個鏡頭突然拉遠,下面就係9s架機飛上去,配埋首音樂真係差少少射出黎

9s型撚到 追住黎打

第一次打果陣用緊a2,個鏡頭突然拉遠,下面就係9s架機飛上去,配埋首音樂真係差少少射出黎

其實呢個idea好似做出黎唔難,但係用係隻驚到真係999%震撼

嘻嘻嘻嘻哈哈哈,我就係9S。
打A2前,我都係咁諗。

9S 果句亦一樣

其實我覺得唔可以擁有感情似係一個有名無實既rule,就好似6O 9S 21O A2都會有明確既emotion表達出黎,如果只係一部機器又點會想睇地球既一花一草,點會想有家人,點會唔想失去同伴。而點解2B一直講呢句其實係因為佢都知2E既存在意義如果有感情牽涉會好痛苦,2E有感情機械生物都有感情,只係2E唔想放左感情落同伴地做佢既任務,but最後佢都be true to herself,都係隻game既中心思想之一。佢既遺言真係好虐心

9S既存在就真係悲劇到不堪,知道左真相既結局係迷失自我 我覺得就算佢無換到2b隻手無中毒都好,佢都會揀殺左A2,然後就會自殺。好似好多機械生物咁,達到佢定義自己既存在目地就會拋棄世界。

諗起最後9S回應亞當嗰個還是算了嘅選項
諗諗下
其實N2咪即係skynet
network 本身就係本體
咁人造人點都無可能打得贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞