貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
我隻貓加半罐水都食到jap jap聲,80g一罐岩岩好一餐,靚屎多尿,$11嚟講都算幾抵

我隻貓係早晚濕糧
午餐同宵夜乾
其實好多人都反映過隻貓唔肯食k9
試吓唔好捉 你趁佢瞓覺攰攰地先搞嘴仔
畀啲耐性
我果兩隻幾乎乜都肯食(但有時會唔鍾意,食得少少或者要哦下先食)
對K9反應係最差
一餐食得晒80g
貓貓中意食肉醬 依家食緊country naturals,想俾佢試埋no fish cat,想問下巴絲呢隻好唔好
計過: crude protein47.5% crude fat30% fibre 2.5% ash 15% 比較高,但唔識睇d additive

我果隻一啖都唔食
spreadsheet 有講
請問cassia gum係咪同卡拉膠果d差唔多都係唔好同佢無寫符合咩標準
咁奇怪 咁可能佢個品牌本身就適口性差掛
不用分那麼細
有冇人試過貓b隻牙甩唔到
已經過左6個月大都仲有隻乳齒係度
想問下食生肉嘅話開頭點餵好啲 隻衰貓好鐘意食蝦同蟹 如果間中餵一餐佢餵蟹蝦得唔得
俾隻手佢咬 咬咬下就甩
想問下各位巴絲貓罐如果無寫符合aafco係咪都買唔過
大貓食量本身細,有隻細貓入左屋1個月,細貓到之前已經食量少左,同新貓玩得埋應該無壓力 有無人有類似經驗,貓女3kg 6個月多d
之一年前執左隻貓b
戒左奶就食wellness core kitten
之後轉左wellness core 火雞糧
但岩岩有朋友話wellness好多貓食完有腎病
大家有冇聽過類似既野
你指食乾糧?乾糧缺水不利個腎
同牌子冇關
問題其實係乾糧食乾糧會嚴重唔夠水,
而本來已經缺水嘅情況下仲食高蛋白,個腎負擔會重
但其實高蛋白本身係有益
所以個解決方法應該係補水/食濕糧
而唔係走去食返啲仲冇益嘅低蛋白高碳水糧
我隻貓好在成日飲水 反正罐罐佢唔點食
我果隻兩樣都少
我個隻都係 又唔飲水又唔食罐仲要啱啱絕完育想比啲野佢補下佢都唔食
想問下有冇人見過有貓貓食罐罐會痾
淨係受到乾糧(肉泥未知)因為等緊領養
我諗住領養到會比乾糧先 然後要慢慢溝肉泥
肉泥比例慢慢增加 同時比益生菌佢
唔知會唔會可以改善到
如果work嘅想慢慢再轉生肉糧
唔敢一下子由乾糧就即刻轉生肉 佢應該會適應唔到

都係領養中心嘅人同我講比過罐罐佢食就會痾 最後都係比乾糧頂住先
新手領養 有冇人可以比啲意見咁 謝謝

Ps. 隻貓前主人比啲垃圾乾糧 長期單一
隻貓貓幾歲大仲好瘦 想幫佢谷肥番
尋日買左肉泥又食到jap jap 聲
激撚死我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞