貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
感謝

隻貓極咀丟,食慣左乾唔鐘意食濕
買左十幾廿隻罐比佢好多隻都唔食
就算有幾隻食,食一兩次又唔食
係咪應該餓下佢令佢食呢?
都係琴晚先check到咋~
佢由細到大都鐘意食乾,大部份濕都唔食
有無咩技巧可以輕鬆轉濕呀?
之前聽人講乾濕兩溝對佢地胃唔好?
其中一隻貓餵緊,800g , 1隻貓,1日一餐,夠食1.5個月(另外有溝怪獸凍乾生肉糧)

晚餐就ziwi罐

真係冇爛屎,仲唔肥
上網買咗包stella凍乾,咁順手問吓間鋪點樣運送急凍糧啦,點知佢話原來包糧係乾燥生肉糧唔駛雪,加水就得。請問我係咪誤會咗d咩
你係
你係想買要雪嗰種生肉糧?
如果 1.5 個月又可以接受倒
我隻細貓一日大約一罐+ 乾糧
幼貓 3個月大如果就咁俾怪獸 鮮肉乾糧佢係咪唔係咁好? 有冇幼貓糧推薦
NATURE'S VARIETY INSTINCT 無穀物 雞肉幼貓糧
有無人岩?🙇🏻‍♂️ 求接收 275 4.5lb
我以為係要雪
其實全凍乾係咪比濕糧好?如果主子一日早晚各一個罐,返工時間放乾糧既話,價錢應該相差唔太大
想請問大家係怪獸部落買野大概幾多日會到?如果屋企冇人係咪可以放門口
我兩隻貓食過凍乾一排
但係變到唔中意飲水
食厭咗 變返食罐
同問,之前RC慢慢轉wellness core
即刻軟便有血
你係咪溝太多水,佢已經飲夠
軟便有血即係點?
Google 轉食技巧 懶打咁多字 sor
但佢食咗10幾年乾… 睇怕都食到上咗癮
要有心理準備好難同好耐先轉到食
你可以由乾>副食罐>主食罐>腎罐咁嘅次序慢慢轉起 腎乾中間畀下都冇咩所謂
食全濕係最好
特別 腎貓 水份極度重要
趁佢成長期畀多d 主食罐佢食 啦 一來養成食全營養食物(好多都唔好味…)嘅習慣 二來吸收營養
其實最好全濕tim 愈少乾愈好
食開乾 轉主食濕有時會好難
同埋水份真係太太太少
通常兩三日就到 好快
不過我未試過叫佢門口
唔係溝太多
佢哋嫌多水就唔食
加得好少 但係佢哋又覺得自己飲得夠水
唔知點解呢兩日得一日得一篤尿係咪唔夠水
好奇一問 依到有無巴絲有煲雞湯/魚湯比屋企隻貓貓飲,
煲過魚湯 隻貓好唔賞面
平時食過罐
對鮮食0興趣
魚湯都唔飲?
BTW 因為我主人係布偶怕亂比野佢食會屙,
雖然我都覺得我主人好勁 直接all in轉乾糧比佢都無屙
而家係乾濕都食 早晚濕糧 中午同宵夜就乾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞