貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
我隻貓食過呢隻嘅sample
見佢都幾鍾意食
不過未清曬屋企啲糧就無買

留名等分享
魔力喵知唔知香港邊到有得買?
我隻貓以前食鮮食
之前因為確診左fip
就開始轉比ad罐佢
但而家發現佢其他罐都唔吼
試過 汪喵 好味小姐 boreal applaws salican gimcat
比返鮮食佢都唔食
求好味肉醬罐介紹
建議去醫生度開hills腸胃糧先(罐頭)我隻貓一開始都係咁食咗一個月處方糧 加食杜蟲藥好返
可以試台灣貓侍
肉醬黎講應該算好味但食慣左可能會唔食其他
但成分就咁睇係ok
可以但最好篤爛d溝d水或者喂泥狀罐,同埋唔好畀返平時咁多,寧願分幾次喂,佢地麻醉完有機會食太多會嘔
唔開心就𠱁多d摸多d,佢地一精神返就冇咩
想問問大家既建議,家有一隻11歲既老貓,由3年前領養番黎到而家體重都keep住係4.0-4.4kg,食開orijen 6種魚,好好胃口,但體重依然無增磅,但近排食親orijen6種魚,都有50%食完過一陣會嘔番出黎,之前食orijen雞都嘔得重多。

有問過義工建議,佢叫我試K9 natural,反而隻老貓食呢款完全無嘔。但呢款如果以正常糧黎食,負擔好大,因為320g就要$315,同埋送貨黎到有d碎哂,隻老貓又唔肯食。

所以想問下各位,有邊隻款糧同K9差唔多,可以代替K9?

K9
Wellness CORE-Pâté
無穀 雞肉/火雞 肉醬
幼貓 主食罐
大家點睇e隻主食罐
台灣 real nature 瑞威
唔該希望順順利利
新手貓奴報到
是咁的
主子8個月大英短,半個月前又柯又嘔,睇左醫生confirm 係腸胃炎。食完藥好返幾日後,日日食完第一餐都會嘔

主子平時食四餐 8:30, 11:30, 18:00, 23:30,係第一餐會嘔,之後嗰三餐有時肯食有時唔肯食,不過唔會嘔

主子食開汪喵凍乾雞肉味。之前諗住轉K9,但K9一加份量會柯軟便,所以已停K9。到依家主子開始食厭汪喵凍乾,好無助

已報告醫生所有主子情況,醫生建議佢驗血做個詳細檢查。

另外有試過俾汪喵益生菌主子食,佢會柯爛屎
食醫生開嗰隻益生菌(synbiotic d-c )反而冇事,啲屎仲要好靚

各位大大有冇建議可以教下小弟應該點做可以今主子唔好嘔
見d台灣人幾鐘意餵德罐eg:魔力喵
香港好似比較少 唔知邊度有得買
其實成分o唔ok?
想問下有冇屯門區既主子係食開頂蛋
上網又唔係好搵到有試食裝
唔知有冇人可以賣少少比我
因為我隻貓貓都幾嘴刁 怕浪費
好想試怪獸部落鮮肉食糧
但真心好貴 驚食左隻衰貓返唔倒轉頭就大鑊
我都係好驚食完呢隻普通乾糧唔再食
成$300 細細包
一包應該頂唔倒一個月
知道左好耐所以已經冇買好耐
凍乾係生肉 同orijen差好遠
凍乾黎講 呢個價錢好似已經唔貴
橫店老貓
要唔要試下濕糧?
主子之前成日肚屙,睇咗醫生要食藥同食處方糧

依家成個療程完咗,處方糧就嚟食晒

想幫佢換下糧試下,大家有無推薦?主子本身腸胃好敏感,試過食汪瞄星球罐都軟便
細食既都可以 大食既真係唔得 佢800g都唔係好多 同埋真係食左呢隻唔點食乾糧
仆街 原來k9 feline natural 同ziwi 用同一間代工廠
畀中資收購咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞