貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
哇 唔怪之得咁平 差啲就中伏
想問有冇人有餵隻貓食魚油?
我買嗰隻係膠囊 唔知點開先可以唔滴晒出嚟
剪開佢

下次唔好買膠囊啦 iherb有細細板就咁倒出黎
我兩隻衰貓勁鍾意
日日食?work唔work?
牙簽
記得就加,最多一日俾一次
最明顯係啲毛滑咗好多,對眼無咁乾(呢個唔知關唔關事)
同人吃果d 有冇分別?
我想問下大家如果貓貓半歲
你地會買幼貓罐定唔理咩罐都買?
市面上除左汪喵之外好似冇乜幼貓罐選擇
有買過wellness既罐 佢又好鍾意成日奶碟
我都唔知呀
我隻貓個月貓大到而家7個月都冇食過幼貓罐
都係食THRIVE黃紅橙藍同汪喵98%
汪貓tag&go 俾唔俾倒錢?
見到上面講開啲罐頭問題
(雖然睇完都唔exactly 知好味小姐同啲台罐出過好多次事即係咩事)
我自己做法就唔會餵死一隻牌子嘅罐
因為萬一其中一隻罐嘅營養/quality真係唔夠好嘅時候,都有另一隻補足返
類似分散風險嘅概念
同埋如果唔好彩餵開嗰隻無貨時,都唔怕貓貓嘴叼唔肯食其他
我自己都keep 輪住餵緊貓貓4-5隻牌子

純粹分享下自己諗法
餵緊咩牌子?
餵緊:
aatu
little big paw
thrive
汪喵
instinct

曾經餵過無再餵:
canagan (有次隻貓食完屙噴射式爛屎唔敢再餵
ziwipeak (試過幾次食完嘔)
k9 (純粹覺得太油膩)
我都係咁
自己果隻雖然有病唔可以亂餵,但都長備三四隻佢可以食嘅牌子
經過上年武肺搞到全球物流炒晒車,
指定食一隻嘅話有錢都未必買到,之後更加覺得重要
同埋濕糧易厭,到佢突然一啖都唔食果時先搵就好論盡

我見到天貓有呢隻糧, 仲拎咗包試食, 糧入面有羊肉凍乾, 唔知樓主可唔可以幫手加返入去資料庫?
想問細貓肉絲罐有冇推介?
同肉絲罐夠唔夠水份?
呢隻糧我都想知資料啊
之前去到隻糧官網完全搵唔到資料
都係買成貓罐既姐
幼貓罐唔會有肉絲
水分其實都唔會特別少
只不過佢湯同肉分開姐嘛
餵成7個牌子罐頭都食厭哂
好啦諗住餵凍乾 加水唔食淨係肯食乾既 點搞好
隻貓以前試過食幾隻乾糧都係唔靚屎,
食咗aatu一年,屎就勁靚。如果繼續長期落去都係食同一款,其實有冇問題?使唔使定時都幫佢轉一轉or溝下其他牌子乾糧?

(晚餐仲有食罐罐)
想問如果2-3餐罐 +餐之間少量乾糧
使唔使加補充品 牛磺酸個d
照計罐頭封口之後要高溫高壓消毒?
同埋乾糧都超高溫製作
會唔會流失好多營養要補充
罐如果係主食罐,佢已經額外加咗營養
但副食罐就冇
我指主食罐
就係唸緊佢係封口先加熱
就算加左 如果高溫會破壞某種營養
咪都會破壞左加左都無用既感覺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞