貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
本身比鮮食佢都係用攪拌機打碎
但佢而家聞一聞就
我間中都有整鮮食 本身隻貓都冇乜興趣
加啲好味小姐隻鮮食調味料 佢又衝去食幾啖
可以試下
想問下Applaws 隻雞羊味乾糧如何 見資料庫好似冇講
想請教下大家
6個月大 美短 3.6kg
每日食2.5~3罐汪喵幼貓罐
計返cal 得2xx-300kcal 仲要成日食淨
係咪完全唔夠
入落膠囊再餵
因為魚油好臭貓係對氣味好敏感嘅動物 (但都有貓唔介意)
唔想另外買膠囊嘅話
可以試試下由極少量混入濕糧度餵起 慢慢加上去
早幾個月先瀨過嘢
避一避先好
PET CAKE FACTORY(貓狗罐頭工房)
有無人試過? 網上見話腎貓食到指數好左, 同埋好鍾意食
家有3期前腎貓, 好揀食, 基本上濕腎糧都唔食, 想試下呢隻...
但佢無寫個蛋白%, 會whatsapp問下
得唔得架,佢個成份係就咁吞拿魚+水
照計係連普通營養需求都完全唔合格架喎
咁樣同就咁烚魚肉俾佢食有乜分別
應該係當副罐 主要補水(我估
想問下有無人知
貓貓罐蛋白質熱量比ME理想應該係幾多?

我隻貓Crea 高,尿重比都偏低,但SDMA正常
睇左兩個醫生都無完全否定佢係咪腎病
不過都想當佢初期腎貓咁食野
低磷罐有好多選擇
但汪哂怪獸佢都開始食厭

諗住買Heromama同醫療削減系列
但醫療削減系列個蛋白質熱量比ME%成81.8%

所以都唔知佢岩唔岩腎貓食
5個月貓貓依家食開怪獸部落乾糧 但係好貴
如果轉糧轉 N&D 雞+石榴 定 Orijen雞好?
腎病要食嘅嘢係要經過仔細計算
要睇第幾期同佢血檢報告係點 先調配到飲食
唔好亂咁試同亂咁信人
當你檢咗血,尿sdma等等最少兩次
咁嘅情況可能係踩緊界/ 某d數字唔準 你血檢同其他嘢報告係點最好po 埋出嚟睇睇
但一般來講
如果當佢初腎貓
飲食其實唔需要太多限制
最重要係全濕
同餵優質而比較低磷嘅主食罐就可以(唔需要極低磷極低蛋白)
仲有 就係飲多d 水水水水水
我個人完全唔支持餵日/台罐 無論主/副食

自己用嘅魚肉一定靚過佢
留意到近幾年新牌子多咗好多 特別是港台罐(支牌就算L數啦)
小心選擇
屋企件八婆唔食怪獸罐 有冇人可以接收
成40幾罐

https://t.me/hehelalahohoho
本身想買 pm咗你
pmed

血我5月同9月都分別驗左次
SDMA 一樣係正常,Crea都係踩界高
兩個醫生都係話有機會隻貓肌肉多
所以我驗埋尿比重,一開始係1.01 (normal 1.035)
話驗之前貓貓飲左補水野 唔準
叫我餵兩日糧 唔好加extra水再驗
(本身一餐水溝凍乾,一餐水溝罐罐)
第二次1.028
垃圾診所淨係話 個腎work, 有做野
我話個腎無左25%功能都係有做野架喎
佢話係呀 照超聲波就最準

不過我未去照

點解唔建議台罐?我仲餐餐汪喵⋯
食食下唔食?
印下就好 格硬抹會痛
屋企兩隻貓因為唔啱食,由汪喵凍乾轉做汪喵主食罐再轉咗做怪獸星球主食罐,然後而家又唔肯食嘢了

由以前擺2-3個鐘就食晒,到而家擺12個鐘都無乜點郁過(佢哋又無肚屙嗰下好嘢)

而家諗緊應該試副食罐/轉魚味罐/轉牌子/定係改餵食習慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞