貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
呢排隻貓成日用腳R耳仔 每次都R成30秒
差唔多每日都幫佢用洗耳水清潔耳仔
應唔應該帶佢睇下醫生好

ps三個月大貓 嚟咗我屋企2星期 杜咗蟲
帶啦 可以帶佢打針嗰陣順便睇
有機會有耳蟎/發炎
如果耳仔冇事唔洗洗咁密 大概一個月洗一次
乾貓糧加水得唔得?

有隻流浪貓成日去我屋企r野食
唔餵佢就企係我屋企門口大叫發爛渣叫足幾個鐘
咁我見成日餵人食嘅都唔係幾好
就買左包乾貓糧,但乾貓糧又好似唔啱佢心水

後尾諗住係唔係太乾,就加幾茶匙水整濕啲糧
佢又食哂wo

加水會唔會對隻貓身體唔好
乾糧加水佢肯食其實仲好
可以吸收多啲水份
佢如果即時食曬係冇問題
甚至係好
可以焗佢飲多啲水

但係如果長擺就唔得
乾糧加左水會滋生細菌
仲有無?想試下比貓貓
多謝你 唔知過唔過到義工嗰關

搵緊市面上有冇易洗又好用嘅陶瓷機
因為貓義工想我用富士山嗰隻 但係個filter睇comment係浮係水面…有時沉埋落底 唔用filter啲人又話會好大聲

我果隻好鍾意玩水,用水機實水浸
只可以用最普通一個兜裝水
如果遇著呢啲義工就死得
以前用水機, 而家用兜
水機成日洗又好煩, 同埋洗親都覺得好污糟, 嘖水個機入面又洗唔乾淨...
而家用兜一日洗2-3次 (腎貓, 好在佢唔用水機都肯飲)
初期腎貓, 呢排換左腎乾佢都ok食晒(反而以前食開個隻就唔食了), 濕糧個到以前食副食罐, 而家溝緊處方糧, 處方糧基本上佢聞到就唔食, 試左好多日溝勁少, 佢開始食下, 但有時都會整係食晒副罐將處方糧個少少推埋一邊... 濕糧個到就努力緊買多d款同佢溝

想問問呢, 我朋友介紹我買人食既蟲草SUPPLEMENT比佢食, 但我上網睇又有d人話驚熱氣其實大家建議腎貓好唔好食蟲草? 同埋普遍講腎貓有無話食邊款SUPPLEMENT好? 魚油有無推薦?
其實水機都睇隻貓架咋
富士山果隻唔平 亦唔見得貓一定會飲
都見有人話隻貓唔飲要放
有冇人餵汪喵主食罐再加佢d supplements?
佢牛礦酸同離胺酸都都寫住用汪喵主食就不用額外補充
我隻貓最中意飲我隻杯

我有水機都好少見佢埋去飲
我隻杯就次次行過飲幾啖
我都係咁諗 佢冇俾呢個提議之前 其實我都有曾經搵過有咩好嘅水機 但搵搵下真係覺得 俾錢買水機唔係問題 問題係水質…
如果3-5日洗一次就已經會有滑潺潺/多污糟嘢嘅情況 我唔係好接受到隻貓仲要飲污糟水 但好老實我冇信心我會日日拆水機洗
咁我不如用兜裝 一日換兩次水
同埋主要8成都食濕糧 要再補都係補返幾廿至100ml水左右 咁如果隻貓接受到我加少少落罐罐到 咁suppose應該本身需要額外飲水嘅量都唔會太多

唉 我都係等隻貓返嚟睇吓佢哋飲成點先
同埋想問有冇人短毛家貓都會間唔中補充排毛粉/小麥草? 想知其實有冇需要~ 買咗罌汪喵排毛粉宜家唔知餵唔餵好
餵緊,少左嘔毛
我餵住有餵
一星期一次咁上下
不過唔係汪喵
好耐冇見過佢嘔毛
應該順利痾左出黎
想問大家邊到訂罐頭
如果汪喵星球同埋怪獸部落之間揀一個,大家會揀邊個
我有水機都會放水杯係其他位置
d 片都有教放水唔同位
有餵洋車前子粉
每日都加少量喺其中一餐濕糧
So far啲屎都靚
有時會見到超長嘅屎中間連住貓毛
所以我諗有少少用
但我隻貓仍然會三四個月嘔一次毛咁
why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞