貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
有十罐汪喵鵪鶉肉蓉罐(喺three little meow 買) 主子唔鍾意食

想問吓有無巴絲既主子食開 可以平平地接收咗佢?
如果同時喂乾糧同濕糧 但兩個牌子唔同會唔會有問題?
接咗隻3個月大貓返嚟半個月,佢前主人係喂royal canin隻bb糧,我想轉Natrum 隻幼貓糧,大家覺得呢隻o唔ok?
應該因為係海外鋪頭 所以不適用
我收隻幼貓經店介紹食 addiction 無問題
佢之前食咩糧都唔知
照轉啦
乾糧試過wellness core 鴨 同 雞
Orijen 魚 同 雞
Thrive 魚同雞

但隻衰野都係興趣一般
淨係鍾意食鮮食(蒸雞)
連各大罐頭都唔吼

巴絲打有無咩牌子建議下

附上衰野圖一張
補充 一歲多少少
我自己都係咁樣餵嘅
我就覺得無乜問題
除非佢腸胃極度敏感啦
買鮮食包?毛肉毛求 或者一啲台灣牌子
幼貓罐有好多呀
Cat plus已經有幾個牌子嘅幼貓罐呀
汪喵 怪獸 漁極 wellness core thrive
animonda
其實食全貓罐頭都得㗎
好勁嘅面罩
凍乾呢?
嚟緊諗住試
試過啲試食包
反應一般

而家多數每朝都蒸舊無激素雞柳剪碎攤凍溝啲營養粉同少量lysine比佢
再不定時2-3餐乾糧
閹咗之後縮咗了
想問大家覺得最好用嘅水機係邊隻?
話說隻貓呢排試完d日本乾糧
之後就唔再食返平時嘅加拿大乾糧
我見佢營養成分夠做正糧先比佢試下
後尾聽人講話日本糧好重味
諗住餓佢就會食返本身嗰啲糧
但佢勁有骨氣唔撚食
點算好
另外想問日本糧可唔可以當正糧? 係咪都係少食為妙?
之前隻貓下爬有黑色點 仲損晒 帶左佢去睇醫生 醫生話試下轉唔同肉類既糧
轉左食幾隻糧都無咩改善 宜家食緊Natural Greatness 兔肉
有無ching知其實關唔關飲食事
定係我可以轉返比佢食grading高啲既糧
下巴有黑點係生粉刺?
啲糧油脂多/本物分泌多都會生㗎
用清水/碘酒加紗布抹下佢可能會好啲
同埋你同佢試糧要慢慢試啵
應該係食返2星期起跳
觀察貓貓對呢隻糧有咩反應
我有朋友隻貓不嬲平養
餵日本乾糧罐同零食一樣有15 16歲命
餵咩都係主人選擇 (朋友堅信日本糧係最好)
不過上得呢個post 應該都唔會有人答你日本牌子可以做正糧
巴打可以結合個資料表
其他巴絲意見同貓貓反應口味 揀適合既糧
宜家keep住一個星期抹2-3次
糧就每次都試一包3kg咁上下 但係分別都唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞