貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
想知貓貓食物敏感會唔會周身痕,甩毛,但冇肚屙
幼貓罐其實除左thrive之外仲有咩推介?
見纖維同灰質都好似高左D?
係咪唔係咁好
冇經濟問題嘅話 食全濕係最好
我隻貓14歲 都食左10年全乾
年紀大左就開始比啲副食罐試下 一餐乾一餐濕
慢慢轉 依家都轉晒食罐 咩牌子都肯食
要成日轉口味/牌子 唔好食慣一隻
有無人都餵過汪喵隻魚油 比左兩次落濕糧
西貓寧願餓8個鐘都唔食

我仲有成樽係到
餵藥咁餵咪得
直接塞入佢喉嚨
Ok!
有無咩副食罐係好味得黎又健康啲
我見好多ching都話要周不時換吓牌子口味,又有人話咁樣會食咗好野唔食普通罐
即係通常食雞,有幾日食牛,就再唔食雞咁樣
其實呢d德罐好似普遍都係咁
有d人講法係貓食內臟係冇問題
見d台灣人都好多餵呢d罐 想問下大家點睇?
果陣都係餵kakato
冇試過其他牌子

餓下佢就肯食濕架啦
我係一日2餐都唔同肉 又唔同牌子咁餵
食下肉泥 又食下肉絲咁
有時鴨肉牛肉佢都麻麻地 食得特別慢 但又會清晒碟

可能我隻貓唔太揀擇
你諗吓貓喺野外捉到隻雀/老鼠會唔會淨係食肉唔食內臟
你唔好餐餐都係內臟放題就得食太多反而會維他命a中毒
即使冇唔同牌子,我都建議同一個牌子唔同味輪流食;
咁會無咁易食厭
唔係話食內臟唔得
而係隻罐主要成分係內臟
唔知如果作為主食罐 食咁多內臟得唔得
日日都唔同牌子
唔會唔適應咩
定係濕糧無呢個問題
係呀 但就唔知個比例係幾多囉
雖然我覺得餵罐最好都係幾個牌子幾個款輪住餵
咁就唔驚咩食死一樣超標個d
德罐平既原因都係佢多內臟 鬼佬唔食
其實cp值都算高
一定要肉醬罐?
我屋企有隻超級挑食貓(汪喵挑食罐唔加水都唔吼)
鍾意食tiki cat罐黑色版
個罐全肉絲同內臟粒但係主食罐黎
有埋湯可以順便呃佢飲多啲水
我都係一日餵兩次,唔同肉唔同質地唔同牌子
持續左年幾,暫時未有問題
當初淨係餵一個牌子嘅時候,佢幾個月就食厭左唔肯食,就唯有轉新罐
點知有日手殘開錯舊罐,佢竟然食番
佢淨係用脷lam
有時ad 罐d小粒粒佢都彈返出黎
汪喵挑食唔加水都唔吼x2
好多貓都唔鍾意魚油
一開始唔好落佢個建議份量
滴一、兩滴先,佢接受到日後再加
但其實都唔洗咁多
太油膩會軟便甚至肚痾

Btw 支魚油上iherbs買平啲,但埋記得要雪
千祈唔好
一黎污染個樽管
有細菌魚油氧化得更快,變壞油再餵仲衰過唔餵

二黎唔係隻隻貓都識係餵針筒時係咁lam嘴
一陣吞錯隔入左肺變入侵性肺炎好大鑊
咁不如試下買部料理機打碎啲鮮肉餵返佢食鮮食
始終鮮食一定最健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞