貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
我果隻掉完貓衝就完
有冇巴絲屋企有佈偶食開邊隻乾糧
想搵隻有魚油既乾乾比主人食
我個隻會係咁拎手去打粒波,之後係咁追住粒波追到天腳底
直到粒波碌左入D櫃底,床底佢(了)唔返出黎先放棄
想問下有無牙膏推薦下?
我隻布偶三歲,一直都係痾濕便,一patpat 咁

最近買左洋車前子粉加入貓糧 ,食左兩日痾左條咁既野出黎

令我都日日食洋車前子粉

勁大條屎
洋車前子粉喺邊度有得買?
有冇人俾wellness core 主子食係咁屙軟便 我本身餵country natural 跟住轉緊wellness core 主子keep住軟便
另一隻就唔肯食wellness core 請問仲有咩糧推介
我果隻都好中意做足球員
一粒波玩成日
乾定濕?我都啱啱轉wellness core濕罐
iherb有
換咗thrive乾糧成個月,主子keep住軟便同埋好臭,想問下係咪隻乾糧唔適合佢?
有冇主人一齊夾怪獸?想買吊床
無其他因素影響嘅話 就似係啲糧唔啱食
食任何食物有軟便最好都停一停唔好畀佢食
換返之前食開無爛屎嘅糧先啦
再畀啲益生菌佢食返一星期調理下腸胃應該會好啲

同埋你係一次過換晒啲糧 定逐啲逐啲換畀佢呀

圈住個個位係咪就係切JJ個開刀位?
Thx 我係逐啲換啊 應該係佢唔啱食 可能試下餵啲益生菌 如果仲係咁就換返之前嘅糧
隻新貓係籠入邊只係識叫 同望住你
又唔食野又唔屙屎
放佢出邊舊貓又fee佢
可以點搞
https://www.ptt.cc/bbs/cat/M.1526319276.A.931.html
得閒可以上ptt睇

活動範圍應該都係佢哋判斷地位高低嘅一種方法
如果新貓可以自由活動,而舊貓唔鍾意
係會咬頸唔畀佢周圍跑

我自己加貓途中都試過
由開始一放出嚟就咬
到中間放出嚟食嘢無事 但新貓一四圍跑就嬲
到依家和平共處
總共都用咗三四個星期
舊貓無咬佢頸,但會跟隻新貓尾 跟住佢行
新貓就完全唔理隻舊貓(可能太細得2個月多啲)
但舊貓就間唔中會fee隻新貓 同埋佢會小小想出手想攻擊新貓?
依加我feel到舊貓似有壓力,同佢玩佢唔太肯,同埋平時佢係屋企係好活潑 依加好安靜 似戒備緊
Btw岩岩拎咗條毛巾比舊貓嗅 佢fee咗一下 之後走開咗

奉上新舊主人既相
咁聽都係正常反應黎
你可以睇埋呢篇 睇下使唔使幫舊貓鞏固地位
https://www.ptt.cc/bbs/cat/M.1486731318.A.E46.html
我隻舊貓都係默默忍受型
由得新貓食佢兜糧
同埋要同新貓隔開先肯玩
真係要忍心啲當新貓無到先得

可愛到
依加舊貓條尾長期係垂低狀態
但同佢玩佢都肯玩
不過新貓掂過既玩具舊貓就一概唔玩
連佢平時最鍾意既逗貓棒佢都變到無性趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞