貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
有無巴打用Calcium Citrate Powder 做猫糧?

份量點決定?
我問過兩間鋪都話幼貓餵乾糧都得
依家好1516
有冇巴打絲打想夾注喵/怪獸?我有小小野想買
我3月份領養左兩隻唐貓囡囡,目前應該估計大概好似係10個月大。一開頭喺機構度食Royal Canin Kitten乾糧,咁我接佢哋返来都keep住冇變,到6月份就慢慢轉左食Nutrience black diamond個雞肉口味乾糧,好中意食,跟住8月又試過買1.8kg嘅Orijen 6條魚乾糧畀佢哋,都好中意食,完全冇軟便,同埋都冇抗拒過。間中都有白烚雞胸,佢哋都會食曬,唯一挑剔嘅係開K9嘅濕糧罐(鹿肉除外都有買)佢哋都係聞下就挖挖挖,幾次都係唔食或者食得少少
我想問下點解濕糧可以幾隻味輪流食都得但乾糧唔得
乾糧慢慢轉其他brand
有冇巴打隻貓已經長食HeroMama?
想問吓大家有乜Comment
想知+1
見係新牌子
不過隻貓本身麻麻地台灣d罐
衰仔次次到親肉醬罐都係食幾啖就唔食淨係鐘意食肉絲有冇計
轉晒Thrive囉
可以望吓個成份表
濕糧呢係會簡單啲嘅 特別係無膠無穀/澱粉嗰種
副食罐甚至可以簡單到得肉同水/湯
要處理嘅成份少嘅 自從易消化啲~
(前提係無肉類敏感)
咁就隔日換新罐就都無咁怕(視乎腸胃情況啦

而乾糧呢 就因為要塑形 整成一粒粒咁
所以會多咗塑形劑 澱粉(木薯呀 粟米呢啲
所以相對嚟講乾糧會成份複雜啲 難消化啲
換言之 乾糧嘅消化時間會長過濕糧
適應時間都係
貓嘅腸胃唔係天生用嚟消化澱粉/塑形劑嘛
我隻5個月黃貓長食
日頭食乾糧
夜晚食heromama
零食食凍乾、鮮食
適應良好,無縫轉糧
超級鍾意食鰹魚雞味同金目鱸魚味
無屙無嘔,食得瞓得玩得
食左一箱既黃貓b表示食得落口啦
無發現痾嘔
我可以買
你可以考慮下捐俾連寵呀
想買幼貓罐試下
如果放乾糧係到
其實洗唔洗夜晚收返埋
屋企冇人先放返出黎?
原來係咁,thanks 絲打
巴打有冇tg?
之前夜晚如果訓覺我會收返埋,因為好多曱甴 走出來
放左乾糧係到
我夜晚開罐頭 佢好似食小左罐頭咁
你係咪放好多乾糧?
一兜滿嘅 正常係放幾多嫁?
我睇佢地吃幾多而放幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞