貓糧資料庫(13)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
我屋企隻布偶驗血對雞,鴨,南瓜敏感,食緊sub zero紅肉乾糧,我買左好多K9牛/羊同instinct火雞/兔罐,佢依家淨係食乾糧,d罐食兩啖就唔食,可以點做
唔該哂,今晚就試下唔溝水
唔好比咁多罐頭猫食,你地諗下你地自己如果日日食罐頭,身邊會變成點

蒸新鮮肉比佢食
想問下你地隻貓一日有幾多餐?
鮮食要加好多營養補充品喎
唔係咁多人有時間心機做到

其實罐頭要睇質素
只係香港多數罐頭係唔健康
加calcium citrate/ seaweed calcium
另加牛磺酸

就係咁簡單

其他營養高質乾猫糧會補足
唔覺乾糧會好過貓罐
乾糧比既營養 罐都比到
但係罐既嘢 乾糧未必比到
因為乾糧高溫整 高碳 極少水

都係個句 講質素既姐
你用高質乾糧黎比就要搵高質貓罐
利申 唔識好多 未養貓
當然我覺得營養均衡既鮮食係的確好過罐
不過要營養均衡都唔易
又要好多時間
但係你d貓食乾糧都食鮮食?
唔會唔肯食鮮食?
都有唸過整鮮食
但係好驚唔夠營養仲衰
其實乾猫糧同罐頭有可能有誘食劑,相對黎講鮮食無咁吸引,但係都會食
用絞肉機絞碎又得,切碎佢又得,內臟佔十分一,有時加南瓜紅蘿蔔,加鈣加牛磺酸,一星期做一次,一次整七包,放冰箱急凍,每日隔水蒸,加埋乾猫糧,點解擔心唔夠營養?

鮮食未必有咁多時間做到,要放假先可以做到
但我睇法係濕糧比乾糧多好多水份吸收,隻衰嘢又唔多飲水,會試下濕糧加奶1:1咁溝
我都係放假先做,一個鐘時間,一次做七日既份量
如果整完佢唔食,試下加四分一份量既罐頭入蒸肉,咁佢一定會食。之後再慢慢減罐頭份量
想問下肥美絲係咪冇再update個excel表
食得仲好過我介唔介意養多隻絲打同貓仔 隻貓淨鐘意食海鮮 佢冇咁簡 都想整呢啲比佢食
可以試下meowline買 大部分都有又唔貴 同好味小姐差唔多 玩具都好多款 連罐蓋都有 同好多時買夠金額送野 同會有試食
介唔介意問下上圖咩魚?
我個隻係調返轉,d乾就唔食,咩罐都擺到落口,搞到一日兩餐罐,想佢食少少乾都唔得

利申7個月貓女
醫生叮囑主子要食處方糧一陣
主子唔肯食 hill id 罐頭, 只肯食hill id 乾糧
咩玩法 😑
咁咪好
食乾無咩用
一隻貓一日兩個80g罐夠唔夠
想餵全濕
有冇人隻貓依排涷食少左野

黎緊係第一次同佢地過冬天
呢兩日我果兩隻一齊食少咗罐頭
但俾新鮮煮嘅肉就照舊搶住食應該純粹轉天氣冇mood
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞