【幫手推!】幼稚園俾業主玩嘢打壓迫走!學生臨開學先無學返!

559 回覆
895 Like 225 Dislike
學費賺到盡,管理9流
完全反映到唔夠經驗
年地唔肯減租比你係道理
約就簽咗
私校搞教育
利申:住緊澳南另一個屋苑,又係商場已賣,又係有幼稚園租左商場既鋪位
老老實實,你租得個場你就要諗保母車喺邊度落客,我地果度之前想喺住宅位迴旋處落小朋友講真又危險又阻住住客出入
唔好老奉要住宅停車場俾位你做生意,你每個月俾返幾十萬租住宅位就另計
樓豬就算唔係老闆
都係老闆啲皇親國戚
成件事好明顯經驗不足
蟹咗咪交學費囉
商家佬輸打贏要真係好肉酸

再者兩年前香港咩環境係人都知啦
仲話要搞好教育
窮人係咪冇得接受你所謂嘅好教育

人唔笑狗都叫
確實之前疫情期間成日都係得 zoom 上堂係多咗家長選擇幫小朋友 quit 幼稚園嘅 所以幼稚園絕對受疫情影響(咁之但係都係生意唔好問題啫 切勿吹到太偉大)

不過是咪可用Capri 地底個停車場上落客就要睇下人哋 Capri 個場本來有冇夠大上落客位或泊位啫
人哋如果個停車場下面冇位比你大車入咁就係無得搞㗎啦 UCM 你哋以爲d小朋友係貨可以用上落貨 loading and unloading bay 落學生咩 呢d嘢真係租場前理應清楚明白 管理公司冇責任幫你哋拆掂喎

另外其實好多幼稚園出門口都係冇瓦遮頭的 你哋ground floor 入口個位夠晒比家長學生著好雨褸啦

仲有個ground floor 門口咁闊咁大負近又冇乜舖 邊阻人 無端端管理公司做乜搞你 是咪同管理公司有爭坳而講d唔講d先
我响附近住啫 諗多咗啦
純粹諗唔明澳南附近咁多間商場舖幼稚園
另外附近某兩間幼稚園都係响同一個業主嘅物業 一間响 Savannah 一間响 Monterey
點解係淨係Capri 個場有問題啫
當初100萬租都肯簽約時 條數係點計得掂仲未計人工開

講到尾都係一門生意 不過你做唔掂咁解
樓主上水講兩句啦,又叫人幫手推
都要成百幾個學生先回到個租 計埋其他開支 人工
間野都好大規模下
佢哋只係想定位做貴族學校嘅 strategy 响本區大量競爭下唔 work 而已

可能當初開業前佢哋上連登收錯風
以爲全將軍澳嘅人個個月入都有連登仔嘅 average 會比得起咁貴嘅學費
That’s terrible!
有錢比100萬租攞D錢移民去英國退休好過
想問附近係唔係間間都收10萬學費一年?
如果我無估錯,呢間幼稚園係 耀x ?佢間中學係專比大陸人讀嘅“國際學校”。
鬼叫業主係頂層食物鏈
臨瞓推一推
推撚左上熱門就一定可以救返
印象中嘉悅嗰間海翩嗰間同埋帝景灣嗰間都唔洗咁貴
佢哋都係同外面其他私人學店價錢差唔多咋噃
Savannah 嗰間就應該係好貴嘅但人哋係老字號嘅分校

樓主嗰間印象中去到高班係一定要返全日制比兩份學費 學費貴過十萬啦
唔講呢啲還好
一講就出事
都明顯係多中產人移民,呢d 中產先肯比貴錢讀既幼稚園收生不足,財政有問題想唔玩
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞