【幫手推!】幼稚園俾業主玩嘢打壓迫走!學生臨開學先無學返!

559 回覆
895 Like 225 Dislike
講得好!
開得果啲位咪又係比班離地中產讀
講到自己舊屋邨商場幼稚園博同情
睇佢開喺d中產區100 萬一個月都照租
知咩料啦 賺錢仲要攞光環
唔撚見你開喺屋邨
其實除左唔比家長排隊有d奇怪之外 睇唔岀有咩問題 好多安排係要業主特登遷就你 本身簽租約要傾左先 你話左話租100萬好多 佢可能覺得要配合埋你要更多錢
易睇版:

有間學店在一個高級、低密度嘅住宅樓下嘅商場一樓全層開店。

本身貪佢夠「隔涉」,慳到租金又可以做獨市生意,為咗賺盡啲,我們亦投資咗整個幼兒教育配套,比如係Playgroup同音樂課程。

租左呢個地方,做教育,但做落先知道,原來做學校係有好多安排,開店前無考慮過,例如返學放學排隊嘅措施、落雨嘅安排、校巴停泊等等

學生朝頭早返學同埋中午放學嘅時候會有好多家長喺門口排隊,但校方無諗過係自己租用範圍內劃出地方俾家長等候。

就算落雨天嘅時候,校方都拒絕家長在室內走廊等候。

校方想同業主申請個車位去停泊校巴,完全無考慮過鋪位業主同車位業主係唔同人,亦冇責任幫你租埋車位。

開店前無事先規劃下,又唔想俾錢,想問隔離住宅業主「借」個地方俾校方客人落車,但盤學店生意住宅業主又無份,住宅業主當然唔肯。結果校巴要泊喺學校對出行人路落車之後距離學校都仲有200米,一到落雨啲學生就淋濕晒。

學校係商場嘅全層,有三個出入口,有一個出入口比較隱蔽,但做裝修時都無考慮過加指示話俾家長聽喺邊行樓梯。

連掉垃圾,校方都無事前諗過點安排…….

政府部門嘅人係會定期嚟學校牌照要求檢驗場地,但校方又係無同業主事前溝通好,有次政府嚟到,要開風櫃檢查通風系統,業主答佢,話商場風櫃唔可以話開就開,就算政府要查,都要早三日書面通知,校方知道有定期檢查都無準備好,仲要政府部門人員搵日再上嚟,業主都話好無奈。

去到2019年,學生曾經請求校方減學費,但校方一路無反應;到2020年疫情爆發,學生再請求校方減學費都係唔肯。最有趣嘅係,原來校方一早知自己搞唔掂,一早將投資轉向Playgroup同音樂課程。

學店要賺錢係無可厚非亦都係正常,但作為學生,尤其係讀幼稚園嘅學生,面對每個月10萬學費,面對呢兩年困境,根本好難捱(校方仲想加學費)。而事實係,學店一直都係欠缺事前考慮,以為租個地方,有堆老師就可以賺錢,而家想拍下蘿柚就走,過橋抽板,仲想上連登推卸責任,但根本就係校方無運作學校的知識,害完學生害家長。

校方無辦法,真係呃唔到落去先停止、畀校方搞到半天吊既學生,只可以話班學生唔好彩。

喺呢個時代,校方只係想賺香港人嘅錢,無論幾無良心都想偷呃拐騙,呃小朋友教育,呃埋一班父母嘅金錢,父母一個月俾10萬只係想求好教育,但校方真係想迫死父母。

多謝你睇到呢度,我哋只係求大家將呢件事推開去,將幼稚園呢個惡行推開去,唔好再幫襯呢個幼稚園。

(P.S. 學校當然會賺到最盡,收費收到結業最後一刻,仲要結業前一兩日先通知家長,咁先夠整估班有錢家長,等佢地有錢都無書讀)
藍定黃
藍既就抵撚死
唔好跟車太貼,幼稚園多唔多蝗蟲先?神學士先修班?
好笑,mirror 求其嗌句香港加油就成班人打哂飛機爭住幫佢地含

人地做教育就俾你班人當頭棒喝

哦,mirror 就做慈善既
業主幫你諗埋d配套?
人地又唔係幫你打工
耶教?同塔利班信同一個神,不了
純粹無需要過去咪覺得偏僻
Donki 距離地鐵站仲遠 你睇幾多人
作為搞商場嘅 緊係想趕走啲引唔到人流嘅商戶

一百萬計返尺租$28,其實算平
但一嘢趕走佢,我估一係有大計一係已經搵到人貴租
真係嘔心
住得喺呢度班業主都非善類 有料咪出律師信屌返班業主 呢度已經夠多五毛玩洗人腦 商業問題各下自理啦好嗎
好似現時法例無規定要讀幼稚園?
其實係間幼稚園有問題哦,你開之前唔做風險評估?合約唔加埋要協助政府檢查?唔加埋要協助維持商場內家長的秩序?續約唔係一早簽好你還去收生?起碼半年前續唔到就應該通知家長啦。
人哋咪話吉場囉屌你
咪搵個校工幫手遮下

屌你看更都識幫手遮人落的士啦
講真,校車落雨係難搞,
特別係N同K既你要遮埋,咸既就又抱,
而好多校車係講緊2,3個老師接10個或以上,
好天都好啲,落雨認真係難搞
咁租得俾人就知人哋做乜啦,幼稚園點扮
開店唔諗定真心on9
貴到
Good summary, Pin 依個啦
應該有兩年死約,樓主應該想用如論壓力 業主減租或者放寬佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞