奧運 大角咀樓 討論區 (1)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
留名睇大角咀分析

呢排都睇緊大角咀嘅樓
利晴灣 = 12月尾收樓咪知質素囉,可能今次有大改善

討論緊奧運/大角咀樓,形品距離奧運站咁遠,扣分形品真係衰個位置,奧運/旺角/太子地鐵站 三邊都唔近
今日晏d 出
要先family day
住就真係無住過嫁
aa 9都唔係要住果區先可以做果區分行啦
但我對果個community 熟識, 亦有在當區一直在睇樓
上車諗得過呀
但揀樓時睇清楚地底有無支那高鐵經過
有的話幾平都唔好買
同港灣一樣 in the middle of nowhere, 不過作為上車盤夠做啦
柏景灣 2房都成交千二萬😨
奧運近期算唔算升得快?
環境比較雜亂
樓下多商鋪濕貨市場
要留意衛生問題
接受到/住慣舊區就冇乜嘢
我係呢區住左三十幾年,睇住九龍站奧運站起,呢幾年都呢區睇左超過50間樓,我會咁俾分

奧運(三房或以上)
Tier 1: 帝峰皇殿, 瓏璽, 一號銀海 (大三房), 君匯港 (大三房),
Tier 2: 帝柏海灣, 維港灣 (block 7-10), 海桃灣(大三房), 浪澄灣, 一號銀海(細三房)
Tier 3: 柏景灣, 海桃灣(細三房),君匯港(細三房)
Tier 4: 維港灣(一至六座)

奧運 (兩房)
Tier 1: 帝峰皇殿, 瓏璽
Tier 2: 柏景灣, 帝柏海灣, 浪澄灣, 君匯港
Tier 3: 維港灣, 海桃灣
Tier 4: 凱帆軒

奧運幾個屋苑嘅大三房同細三房嘅間隔,坐向,景觀都相差勁遠,所以無論成交價格同評分都相差一段距離
Tier 1: 奧城西岸, 利奧坊頭3期, 傲寓

奧城西岸: 九建舊區重建單棟樓

優點: 4年樓齡, 30樓以上高層全無遮擋維港景, 999年免地租, 附近配套完善, 去地鐵站5 6分鐘到, 1梯2-4 伙戶數少私隱都好, 有1-3房單位供應, 樓底高, 遠離主要幹道少車聲, 戶戶向南, 有提供少量車位

缺點: 附近有大量地盤仲發展緊, 低層樓望樓極壓逼, 高層只有3房大單位, 戶數少又有會所管理費貴到仆街, 樓下仲有厭惡性作業做緊

利奧坊: 恆基係大角咀重建既大型項目, 分7期發展, 當中1期曉岸同2期凱岸已入伙, 3期曦岸趕緊係今年內入伙, 4期(未命名)係3期隔離仲起緊, 5期仲未知會點發展, 6 7期今年先收夠8成業權搞緊強拍(以下只集中講已落成的1-3 期)

優點: 樓齡新(1期3年, 2期1年, 3期仲係樓花階段), 樓下都有個細商場仔行下, 擁有大角咀少有既開放式單位, 呎租長期keep 住$55左右, 極具投資價值(lumpsum 細吸引奧運一帶分支家庭), 住客為年輕香港人為主 景觀以第 2 期及第3期向南單位最好, 附近好多野食好多野買, 去黨鐵站亦係10分鐘內行到, 管理公司質素幾好, 都叫有個會所仔玩下

缺點: 起樓密度高, 1梯廿幾伙, 大部分單位面壁, 大部分1分單位同旁邊單位係用夾板分隔變相隔唔到聲, 無車位提供, 部分景觀存在極大變數, d 人多數叫app外送搞到垃圾房污糟辣塌, 都係附近多地盤
奧運絕大部分都升穿左1000萬林鄭plan 條線, 升幅一定跑輸大事
加上奧運不嬲多大陸人投資, 最近大陸收水, 萬一通左關唔排除d 支那客會減價求售回血, 變相拖低呢邊既樓價
唔記得講傲寓
其實傲寓係正奧城西岸隔離, 優點缺點都係差rr多
不過傲寓係港資發展商其士所發展, 仲未入伙, 但質素預計都係麻麻地
而且牙籤到唔牙籤, 預計單位景觀8成都係樓望樓
勝在貨尾開價唔算太貴, 有興趣仲可以睇下
同意而家係低水
成40幾年樓有都唔出奇啦
不過真係無乜聽大同有d 咩自殺兇殺案
Tier 2: 亮賢居, 奧朗御峰, 奧柏御峰, 利晴灣23

亮賢居: 恆基旗下發展, 全個大角咀以至奧運一帶最高既地標式樓宇, 位於大角咀邊緣位置

優點: 開則大而且實用, 近南昌站多過奧運站(行10分鐘左右到南昌站), 自設車場, 管理費相宜, 附近有港灣豪庭商場同V Walk, 樓下亦自設商場, 有會所, 住客多數係專業人士

缺點: 近九龍大酒店, 中低層受西九龍走廊嘈音影響, 近通洲街治安麻麻地, 樓下多車房污污糟糟咁, 離街市遠, 去黨鐵站無瓦遮頭又有d 遠, 附近亦無乜巴士站

奧柏御峰: 信和發展, 分2座, 位於大角咀工廠內

優點: 樓齡新(8歲仔), 樓底高, 屋苑內外都好grand, 用料亦好好, 中高層景觀都開揚, 配套好, 樓下有車直出旺角站, 樓下有商場仔, 遠離主要幹道, 有開放式同1房供人上車

缺點: 近工廠, 日頭附近好嘈好雜, 離奧運站10分鐘步程而且無瓦遮頭, 開則垃圾, 個開放式廚房又細又難用, 附近仲有地盤發展緊

奧朗御峰: 信和旗下發展, 基本上優點缺點同樓上奧柏差唔多, 但開則以細單位為主, 等𨋢都等死人, 上車自住都比奧柏差

利晴灣23: 由做開公屋項目既有利集團發展, 位於奧柏御峰後面, 由於仲未入伙, 所以無乜得評論. 詳情可以睇返胡說樓市胡國威短評
一定唔係低水
依家只可以話係升得慢左, 跑輸大市
但絕對唔係低水
講漏左, 奧城西岸, 傲寓同利奧坊1 2 3期都係999年免地租
柏景灣有排向南最開揚既煙花景二房
要1300-1400萬。
師兄係奧運AA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞