奧運 大角咀樓 討論區 (1)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
免費音樂
舊契地積比都唔同哂啦 , 舊契10層
新樓夠面積起到三十幾層咩
改地積比都要重新批過啦
呢方面要等專家解答了
但利奧坊一帶舊契物業全部都係999年免地稅
credit to 胡說.樓市:
至於「地租」則適用於新界續期用地、或在1985年5月27日後獲批、或是在這日子後續期的土地契約,由差餉物業估價署負責徵收,並按照物業應課差餉租值而徵收3%。因此大部份落成新盤,由於都屬於新批地契,故即使位處港島區也需繳交「地租」、「地稅」;反觀有些新盤因屬舊樓重建,卻因沿用了舊契,因而可以省卻「地租」而僅繳交「地稅」。
柏景2房?有咩
定帝柏呀
柏景, 帝柏咪一鳩樣
樓主應該住海桃灣,少少偏心難免啦....
形品其實都唔算好唔方便呀個位置. 行去邊個地鐵站都算快.
而且佢既租金都好穩定,會所應該係最好最靚.
海桃灣個平台好似一條條行人天橋咁,個大堂又勁細,真心只係好凱帆少少
海桃戶數少,無shuttle管理費都成4.8/尺,海帆有shuttle都是4蚊
之前合拼到海明閣,建築多d伙數少d外牆咪幾好,搞到雙輸
海桃位置就方便既,起碼打風落雨都唔驚。
再update, 海桃管理費應該約4.3實尺
海桃 屬奧運 Tier 1,大家唔准駁.....
大家討論下無乜問題丫
真心,你睇下佢d 單位,再比較其他屋菀,再住係呢區先知邊到好。好多人住近海邊係因為大家都想靜中帶旺,同埋可以養狗係海濱散步。有小朋友既都會想多d 綠化環境。同埋住得奧運好多都揸車出入,車位又唔貴,近商場係bonus but not a must

利申:住過柏景/維港,現住浪澄
奧運舊發展果批先多車位供應
新d 果堆全部都無乜車位
你要靜中帶旺應該海旁四屋苑選一
級數其實都好平均
8-900萬到五千萬都有選擇
最新都係得瓏璽…同埋好凱帆 / 奧運站一期多車位,拉低左啲月租,平均4K-4.5k 左右only

市區來講超平。今日先同隔離車位傾過,佢一個人都有三個車位
海桃灣咪無乜車位
地理位置問題。樓下又係舊區橫街。都係個句,佢只係between tier 2/ 3
有車 - One Silversea
無車 - 帝柏 / Hermitage
利奧坊真心唔掂 一梯幾廿伙似劏房
一房單位又勁細 同樣lump sum 加少少可以上形品/奧柏/ihome啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞