奧運 大角咀樓 討論區 (1)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
咁我唔知wo
無留意開, 不過要推呢d 優惠都唔奇
成個盤賣淨近半數單位
重溫點評:
尚璽: 19年落成物業, 由不知名既發展商發展, 全盤主打蚊型單位, 當年山竹冧吊臂打出名堂

優點: 全港知名物業

缺點: 除左優點外, 全部都係缺點
想知有無尚璽業主可以入黎吹下水
想了解下你地點解會買尚璽
納想米樓到底咩人會買
收租佬(納米50元/尺, 普通單位得30-40 市區)和上車客
納米樓係香港地寸金呎土既by product 黎
2房最平上車屋苑盤
港灣平台好似都係得住客入到
緊係唔係啦
阿豬阿狗都入到
熟路既人識,但唔可以經住宅大堂入
港灣豪庭原址本來不是私人住宅用地,以恆基為首的發展商為了港灣豪庭的發展計劃可以得到政府批准,主動提出在發展計劃內提供公共休憩用地。因此政府在批准港灣豪庭的發展計劃時,規定發展商「在地段內興建及管理不少於9800平方米之公共休憩用地及開放該用地給公眾人士使用」。[2]物業建成後,其平台花園(會所及泳池除外)應開放予公眾使用,但物業管理公司卻一直沒有這樣做,直到2008年初由傳媒揭發後,地政總署才跟進,規定平台花園在上午7時至晚上10時向公眾開放。

個平台公眾地方黎
推返上黎先
有無巴絲分享下浪澄灣既優點缺點?

本身同娘家住埋一齊5個人千幾呎
上年兩公婆搬左出黎租奧運覺得幾好
考慮緊買奧運浪澄灣2房單位置業 (岩budget,唔會太細)
同時有睇緊維港匯貨尾差唔多價錢,但有2.5房
糾結中
有新買新係不變定律
不過奧運配套成熟好多
睇過浪澄外牆同埋內龍其實都好新有排玩

交通大家都係露天行6-7分鐘到最近既地鐵站

主要係果邊差唔多價錢多左間有窗既儲物室
睇你有無自住既急切性
你唔急住自住既咪可以入維港匯等落成住新樓
另外要考慮埋你會唔會諗轉手果樣野, 維港匯1手都賣到成pat 屎咁, 你寄望2手市場會賣得好嗎? 浪澄灣唔同, 流通量大發展成熟, 附近全部私樓居屋質素又好撚多,再轉手既成功率同速度又儲好過維港匯
浪澄6-7分鐘行到奧運站,唔通你裝左GTA個大跳躍mode
Sor 用左奧海城一期黎計
維港匯一手銷情好差?

自己幾鍾意奧運呢邊,而家租住緊3期H呢邊,嘈左少少同埋兩房要14M所以想試浪澄灣
維港維mark up 得太多, 本身麵粉價都貴, 所以賣得好貴, 銷情一般炸
浪澄2房最好揀1/5-9 座,2-3座有機會會望到隔離

我計過浪澄行到奧運閘口都要9分鐘
不過我之前係維港灣5座行去地鐵站閘口都要6分鐘,全程有瓦遮頭感覺係好d

維港滙周邊環境麻麻,隔離係批發市場、船廠、垃圾轉運站、公屋…同價點解唔揀其他半新樓
如果你住浪澄89座,地面計9分鐘行到南昌閘口,維港匯俾胡sir測過到入口都6-7分鐘,相信計閘口時間兩者不差好多,但南昌個站好大,上月台要再行2-3分鐘不等。lu
其實維港匯就平少少少既,因爲多一間儲物室

同意有蓋好行好多,而家住奧海三期其實去地鐵真係ok遠,但全程冷氣完全唔覺

Btw 浪澄2房有無話邊個則最好用呢?
推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞