奧運 大角咀樓 討論區 (1)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
其實買得起浪澄灣, 都應該夠料入帝峰皇殿
個人覺得帝峰比浪澄灣好少少, 近d 街市同旺市, 方便d
帝峰兩房要差唔多14M,都比浪澄灣貴左至少2球,係好多冇咁靚嘅地方已經買到三房。同埋佢兩房係同海富苑面對面,而且放盤極少,好似一年得一單成交左右。

帝峰算係大單位屋苑,三房以上極高層單位係靚野黎。
奧運黎講位置TOP一定係柏景灣,大商場+ 巴士總站上蓋,31油尖旺校網,不過佢兩房係400幾呎,都過千萬了。
柏景全奧運第二舊了... 都成20年樓
柏景同帝柏算keep得幾好
睇落新過維港灣同凱帆軒
唔似廿年樓
但係外觀還外觀, 樓齡還樓齡, 內籠始終會折舊嫁ma... 所以有新就要買新
浪澄灣新過柏景, 所以點都係唔好諗柏景了, 諗浪澄定帝峰皇殿好過啦
浪澄好處係2房大部份向海,有d 高層單位可以望到部分維港景。則就應該大部分差不多。平少少個d通常係房向東望維港灣,廳向西/東北
照睇浪澄大部分向海可視角度得西同西北,座向唔夠靚,一八九座有機會有西南向海單位,呢批最正最優質,但相信overall向海單位其實唔多,優質座向少之又少,但點都好過瓏璽俾人夾死
住得浪澄呢邊既,通常都係年輕家庭客/ 養寵物,同埋比較想靜中帶旺既居住環境。大陸人都多但比Hermitage 應該少一半
oh, 我家姐浪澄都租左俾大陸人,邊座就唔講啦。
點睇頌賢花園,位置好似不錯,靜中帶旺
舊左d, 同埋近大酒店
五分鐘路程直達美沙酮診所,真係癮起都唔駛驚
唔係

認真,個人真心建議你行去維港匯地盤實地睇下先
啱啱跑步經過,真係好臭
有去過睇
竟然係垃圾轉運站更臭?!之前講得最多係污水處理廠
雙響炮 , 兩樣都有

但垃圾是固體傢俱轉運站, 最少比廚餘好多了
幫人接貨
想問大家以下呢個時間估計啱唔啱

屋企留下去地鐵月台,價值揀最近地鐵站個幾座

海桃灣4分鐘
帝峰5分鐘
維港灣帝柏5分半
君匯港9分鐘

另外君匯港去奧海城係咪1期8分鐘左右23期10分鐘
海桃灣大概5-6分鐘?

另外由奧運站月台去金鐘/紅磡呢兩個站大概要幾耐

我計過金鐘我估唔計等車5分鐘到香港,10分鐘到中環
連埋等車去金鐘應該15-18分鐘到?
至於紅磡冇試過
最近地鐵站係海桃, 帝峰去地鐵站月台比帝柏同1期遠dd
君匯港去地鐵站唔洗9分鐘咁耐
君匯去奧海城1期有天橋駁去,5分鐘內到, 去2期10分鐘左右無錯
頂盡7 8分鐘行到
之於搭車要幾耐先去到2個大站, 你可以上返mtr 個app 睇
海桃 tier 1, 點解唔揀?
想問利奧坊同海桃灣個商場係咪都係咩都冇要去奧海城
定係都有唔少野食+超級市場

諗緊君匯港平時買野食野去利奧坊可唔可行
定係行去奧海城差唔多

至於海桃灣我google map見去旺角要行奧海城經帝峰個度過
其實有冇得行地面
如果入奧海城兜要18分鐘都幾遠下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞