奧運 大角咀樓 討論區 (1)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
我會寧願買維港灣
用料差既問題係...硬件折舊會超快
浪澄灣外牆發晒霉wo...
浪澄去mtr 有一半路程無瓦遮頭, 海桃去mtr 全程有蓋
浪澄大部分向海單位又係西斜到仆街, 加上管理公司係恆隆... , 樓齡又老過海桃, 又無露台
你係咪搞錯左浪澄同凱帆?
浪澄外牆一定新過奧運三寶,中層以上大部分有露台。
Management 係JLL
我住過維港灣同浪澄既三房,浪澄明顯係高一個grade
唯一問題係d lift 成日壞
海桃灣個格局似居屋,用料勁差,好記得睇過幾個單位,出面露台好多生銹,完全唔似十年樓!

仲有成個屋宛都係單棟式咁,比奧運三寶低左一個grade
睇過嗰頭啲樓 浪澄灣算係保養得幾好 個頭計嘅話 隔離凱帆軒就真係垃圾 大堂發霉 電梯 公共空間 外牆殘到不得了
嗰頭死氣沉沉咁 下面條街好暗 商場好頹 就算佢落地玻璃有露台都好 當初諗住搬出黎 睇奧運嗰陣 完全冇興趣睇佢
生銹露台欄係特色黎...個時個agent 話發展商揀錯料, 我完全係O 左咀
應該無搞錯
浪澄向海單位集中全部向西/西北
凱帆向海單位集中在南/西南

他只搞錯了外牆
外牆保養浪澄是奧運中最好的, 
所以突顯旁邊凱帆外牆特別差
柏景彎第二好
海桃 利奧做到tier1笑撚死人
佢自己住新界 外區人係度分tier
康城新界樓點同市區比
九龍區大屋苑最top 係九龍站,第二就係奧運
啟德而家發展到唔三唔四
五年後再睇下有冇得同奧運鬥
話就話住外區
事實係我中學7年都係大角咀附近讀書, 加上經常去住奧運不同屋苑既朋友屋企玩, 都算係果頭成長
加上近呢一年都不斷係奧運大角咀睇樓
以上只係係我既睇法, 大家可以唔同意呀
大家不妨多討論, 得大家都有得著
係全個大角咀無屋苑能夠同利奧坊匹敵
形品個位置吊腳扣晒分
不過內櫳用料正, 又你新鴻基值得加分
不過佢近工廠去, 又近旺角最龍蛇料雜既地方, 晚夜行返去感覺唔係幾安全囉, 奧柏果邊係呢方面會優勝少少
如果返奧柏應該只會由奧運行過去
旺角站行去形品/奧柏的話可能由帝峰皇殿果邊開始行會穩陣d
係... d 露宿者真係好擾民
利晴灣23高過形品?
傻撚左?
大同新邨點睇?
即係冇住過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞