奧運 大角咀樓 討論區 (1)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
奧運好多客比啟德吸左 早排去啟德親戚屋企 又係過千 有露台又新咁多又差唔多價
其實係會嫁
啟德個校網又靚過奧運果個
吸引力係高過奧運
但奧運始終無論揸車定坐公共交通工具,過海方便好多
同埋啟德無大型商場同戲院,呢d 都比唔上奧運
你睇返d 流通率,奧運跑贏幾條街
相反,啟德只能同九龍站嘅流通率相提並論
幫你執下啲位
大角咀
Tier 1: 奧朗御峰, 奧柏御峰, 形品星寓
Tier 2: 奧城西岸, 利奧坊頭3期
Tier 3: 港灣豪庭, i-Home, 尚璽, 亮賢居, 利晴灣23
Tier 4: 新港豪庭, 柏豐 28, 頌賢花園, 富多來花園, 大同新村

Tier 3, 4 唔多講淨係同你講1,2
Tier 1 兩個都係信和旺中帶靜 地鐵又近去旺角又近 樓齡唔算太舊保養得好 信和本身用料唔差 同埋樓底高 形品都保養得好 呢三個地方將來附近唔會有新樓發展 唔會樓望樓遮景觀

Tier 2 雖然利奧坊係新樓 但係始終平均積太細 同埋全部景觀都差唔多樓望樓 仲有附近不停起緊新樓一定會遮擋景觀 同埋沙塵瀰漫 利奧坊地段係好 但係Tier 1一定唔會係奧城西岸, 利奧坊頭3期 真正嘅Tier 1 係喺利奧坊地段嗰邊仲起緊

利申AA
睇你點比較,如果係比較近奧運站(MTR)
奧城西岸, 利奧坊頭3期 係比較優勝
奧朗御峰, 奧柏御峰 要行多三四個街口
形品星寓 直頭唔近奧運站,如果靠搭東涌綫返工 (返ICC, IFC) 一定唔揀形品星寓,每日行去奧運站都行死

另外,奧城西岸樓高42層,如果住高層個景觀一流,向奧運站果邊望到海景
奧朗御峰, 奧柏御峰 都高,高層望市景都OK
論海景同配套, 奧柏奧朗點會係利奧坊嘅對手
仲有奧朗唔係信和樓, 形品星寓係新鴻基樓
再者工廠區vs 住宅區, 難d 認同你喎

利奧坊同奧朗奧柏附近都係多重建嫁啦
d 景真係兩者都無保障

利奧坊1期 曉岸平均呎價22k, 2期凱岸1手 28k, 2手25k, 奧朗奧柏頂盡都係20k 左右 形品直頭未到20k(全部講緊平均呎價)

升曬喇
雖然講呎價無乜意思
恒基樓不嬲溢價高
各有捧場客
不過利奧坊應該仲有排升
仲有4 5期都未起好未賣
奧朗唔係信和咁喺邊間發展商?
1. 論海景 你唔講下其他嗰啲握手樓樓望樓景? 係得最高嗰幾層先望到海
你試下過多四五年睇下仲有冇海景畀你睇 前後左右都重建包住曬
2. 配套 會所係大啲但係上面嗰啲龍床位 真係細到呢 可能你覺得咁樣係好
3. 工廠區vs 住宅區 師兄唔好用地產sell嗰套度喺度講啦 你所講嘅工廠住宅區隔一條死人大角咀道 可以爭幾遠 住宅工廠區呢啲係攞嚟sell鳩人先會講啫 同埋就係因為佢工廠附近先唔會起樓 唔會重建景觀先有保障 唔會好似利奧坊握手樓 窗簾都費事拉開比對面睇到

你講平均呎價 一定唔夠新樓㗎喇大佬 始終新樓多成交 比你高成數按揭借去買 唔高就有鬼 奧柏奧朗兩個都少成交 同埋基本上唔係小成交係冇乜人放盤 好難去拉個平均價
因為有得價比價 同區所有都會升 包括同區所有二手樓 但係樓望樓呢樣嘢真係好窄駛 隔一條細街 佢嗰度有個地盤之後起就真係好靚全面向海冇遮擋 一面係向匯豐中心一面係向高速公路 呢兩個地盤都冇得輸 一定係大角咀T1

奧柏先係信和樓

利奧坊3期高層向南海應該係近乎永久海
1期都仲有高層向南海景, 二期向南就真係唔敢講, 但西北海景應該唔會無
4期個向南海景一定係最正嫁啦
5期應該無向南海, 向西同西北海景就無問題, 不過唔會闊

工廠區問題最大係嘈音同環境污染
隔一條街就真係爭d 嫁啦, 起碼唔會成日聽到d 倒車聲同粉紅豹歌, 連消防局d 車聲都無咁響

龍床盤奧朗奧柏利奧坊都有, 唔覺奧柏果邊好幾多
反而ihome 形品果d 好d 囉
仲有我上面都講咗 真正嘅T1 係利奧坊四期大志工廠大廈嗰個地盤同埋博文街收到嘅話嗰個地盤 不過一個就未賣一個就未收
推返上黎先
博文街都唔知仲要等幾多年第四期應該就黎開價
旺角利奧坊‧凱岸今日再售出1伙,為2座29樓H室,面積248平方呎,成交價錢707.434萬元,呎價28,526元。
恆基放左風
第買期年尾左右開賣
不過睇個地盤仲係岩岩打完地基, 應該起碼仲有2年建期
29算高層?
全盤最高31層
我見嘉善街果間畜牲都執埋
唔知係咪都唔再諗住收
還是已經收夠所以先執
大家覺得呢個post 有無需要開(2)?
開囉 推慢啲姐
等到有995個回覆先開
想問浪澄果面會唔會有臭味
早幾日去過果邊海徬, 仲有d 味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞