奧運 大角咀樓 討論區 (1)

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
個草地平台好正woo
d草好長 無人打理
唔係好知正係邊
咪又係管理費包埋
問我就寧願唔要
Tier 3: 浪澄灣, 凱帆軒

浪澄灣: 恆隆唯一奧運發展項目, 而恆隆係2020年先將全盤一手單位沽清, 屬奧運第三期發展

優點: 樓下有海濱公園可以放狗, 有基座商場提供基本配套, 開則具彈性, 而且多數單位都可享海景, 物業密度算低, 少數唔洗太過樓望樓既奧運屋苑

缺點: 屋苑欠缺保養, 位置亦遠離黨鐵站, 轉手難, 海臭, 長期西斜熱到仆街, 投資者多, 所以d 公家野成日比人粗用

凱帆軒: 唯一長實係奧運發展既屋苑, 分3座但連體嬰咁痴埋一齊

優點: 奧運站唯一仲可以做林鄭plan 既2房單位
8成單位向海, 車位算足夠, 有shuttle 來回奧運站, 開則算實用, 樓下有海濱公園, 會所叫做ok

缺點: 長實樓常見既漏水問題, 潮濕致大堂外牆發晒霉, 無3房供應, 距離南昌站同奧運站都10分鐘步程, 附近亦無乜大型商場提供, 隔離空地將來起國安公署定中聯辦, 肯定會影響到住戶既質素, 投資者多致屋苑保養麻麻, 大堂又勁up dup, 又係西斜到仆街
Tier 4: 海富苑, 富榮花園
我諗Tier 4 都無乜人想睇
簡單講兩句埋尾算

海富苑: 簡單黎講係偽居屋黎, 全苑6座得1座海寧閣係真係居屋, 其餘5座實情係公屋, 亦係全個油尖旺區唯一既公屋屋邨黎, 居民質素十分參差, 成日見人隨地吐痰

富榮花園
全港最貴既白表居屋, 優點唔洗講, 盡用奧運一帶配套 樓下亦有大量商鋪供應. 缺點就係貴囉, 去地鐵站無瓦遮頭囉, 多閑雜人出入啦
樓主住邊頭其實
奧運缺點只係貴
講屋苑陣容 設施配套屌打康城呢啲新區
懷疑樓主住海桃
港灣lum sum最細又間隔吸引,雖然周邊環境最差都可賣到2萬1一尺

平均尺價打平維港灣,凱帆,君匯港同浪澄灣
但平均無銀海,柏景同瓏璽咁高
貴唔係缺點, 只係值唔值姐
等睇大角咀
值不過買唔起
海桃都叫 tier 1...... ?
唔識講........
見到啲公家位殘到仆街真係不了
南豐發展係垃圾... 但論位置, 開則, 配套真係算tier1
去奧運城2期仲近過帝峰皇殿同維港灣...
而且計唔望海既高層景觀比1 2期仲開揚d
係比較近公屋同工廠區
啲景都幾正, 睇過幾個盤, 對到正hsbc tower 心曠神怡
浪澄灣tier 3
高層呀
不妨一齊討論下丫
咁中低層tier 2?
計overall
景觀只係其中一環
當你用同一個價錢揀, 你寧願凱帆軒高層定海桃灣低層你就明白
睇過浪澄同海桃,論樓宇質素同會所浪澄都好好多….2個tier 係咪應該掉轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞