如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
仲有你而家去日本都難搵工
我個fd今年日本大學畢業
就係因為武肺關係
勉強起新築地搵到份海鮮bayer 做住先
除左英國仲有咩選擇

日台咁難
兩條友冇仔女都仲可以諗馬拉同泰國
台灣: 短住OK, 長住就遅早要走多次

日本: 應該最適合 HKgers, 特別有小朋友的。攞就業移民或做生意移民簽証不難, 但簽証續期就不容易, 因續期有若干條件, 符合唔到條件就續唔到期, 續唔到期就要走

英國: 唯ー的安全選擇
有得揀點解會去台灣
唔想自爆。 我以前做過銀行ebanking
都係Java野,software development 。不過最近resign 左依份工唔係銀行野,咩都做。

依家d front-end 你叻過我啦,我都脫節左
好鍾意車係香港玩開車
珍珠奶茶收左皮啦
英國夏天天氣好好喎,冬天就想死
如果樓主聽你講,真係掟錢去開呢啲餐廳,應該半年後就蝕到仆街,要諗回流香港
人唔笑狗都吠
港女大把7過日本妹啦
要起東京住三百萬好快收皮
住啲鄉下地方勉強捱得住

無錢又無荀工
結果只係換另一個地獄
你住邊個城市先
其實好多架妹都唔靚,你估個個都係結衣咁既樣咩
香港都唔一定冇靚女
因為啲鬼妹好撚強悍係會夠疆係街到追住佢地嚟屌
有充足了解當然得啦
我都好鍾意日本
但同時又覺得呢個國家好痴線
好多潛規則

成日有啲人去過幾次日本
一知半解
就覺得好鍾意 好想移民
但好多時冇考慮過生活係日本係咩回事

樓主為左小朋友教育移民
就講下日本教育
想小朋友讀間好啲既大學
小四開始已經要逼佢上補習社考中學
(佢地學校啲排名好癲 係以偏差值分數黎計
香港都淨係好龐統分band123
通常比較好既學校都係私立(以東京黎計)
私立學費又唔平

淨係講教育既話 有得簡一定唔會簡返亞洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞