如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
好老實,你去到做大爺,當然唔夠;當年,我屋企移民,半球都唔知有冇。買個間屋十皮幾都唔冇,都要供十幾年
日籍(唔計專材)係好難入,你日本出世都唔係日籍(永住嘅細路),所以冇雙非,你唔溶入佢個社會,你係入唔到籍。班人升唔到 lvl 入日籍喺到鳩吹。係冇腦先信
我搵過agent
他地都係介紹呢行俾我
講緊係服務業缺人手

就算日文流利有N1
都係搵返呢類
日本唔知,台灣一定去
咁你應該未遇到好agent
好嘅agent 係會聽你需要再比advice 你做咩去準備轉工

要轉得好有時侯唔係一時三刻
要做好多資料蒐集再做準備去ace interview
仲洗問,有小朋友一定英文國家
起碼小朋友英文lak lak聲
淨係呢點已經贏在起跑線㗎喇
真心唔明點解有人會想移民去日本呢個Racist咁嚴重嘅國家其實當地比你想像中更保守,咪將動漫或者日劇嘅嘢信以為真

個人認為香港同日本文化差距仲大過歐美澳紐,如果想近香港我寧願你去澳洲or紐西蘭
啱呀 其實文化上 香港係比較似西方國家
Singapore
東南亞都唔適合,政局不穩,新加坡本身都驚
梗係,唔好話英語系國家,香港文化似法國(以至其他歐陸國家)多過日韓台(我覺得台灣都係50/50)
講起法國,佢同香港嘅淵源都幾深,~160年感情
新加坡有咩咁唔穩?
話日本racist 啲人真係唔知佢究竟有無喺日本做過嘢

利申:嚟咗東京做嘢3年幾
馬拉唔驚
倫敦/校網區一定貴
二,三線城市,新樓有保安果啲,150萬唔洗,你仲可以半退休咁制
真心想知多D你可以融入到佢地圈子? 可唔可能講多少少你背景? 日文程度/有冇係日本讀過書…etc
去幾次日本旅行就想移民去日本, 仲有兩個小朋友, good luck
日本旅行就好je
生活就一般了
有仔女100%唔揀日本

工作方面睇你入到咩公司 如果入到d外資/本身都請好多外國人既大公司(例如有d it狗條team係八國聯軍咁) 果d就筍 你想體驗日本閪文化都未必有 反而為左引外國人材果d公司仲好好福利(免費日文堂、幫你搵住宿&頭幾個月免租、收工果d公司應酬聚會可以claim錢etc...)

但最大問題就算你自己入到呢d筍公司 或者退一步講你頂得順日本公司工作文化都好

你都要諗你果兩個仔女
日本d歧視係由三歲定八十都有 除非你去到幫到你仔女洗哂底(例如學好哂日文、名都轉埋做日本人名etc) 唔係既你兩個仔女都多得你唔少 校園欺凌食撚硬
你想要work life balance,定多姿多彩、方便?
英國做嘢再辛苦都好,放咗工嘅時間會比較寫意,生活空間亦較大
日本就有返工無收工,階級觀念極重,作為香港人可能一世都爬唔到高位,壓迫感好大
但我本身好鍾意日本,買嘢方便、食物啱口味,乜都靚,英國就……令你無晒物慾囉
山sir究竟食咗幾多日本妹
入藉=變左日本國民,有齊哂日本人權利
永住=永久居住權,福利大致一樣,但最大分別無投票權
講呢d
其實日本你唔計山卡啦地方,得京都係排外排到出哂面(佢地連其他地方既日本人都排),同埋本身佢地都會歧視其他地方既人本人,例如純正東京人會覺得九州人係窮鬼,關西同關東人又互相排斥。
如果想移民既唔好簡北海道/四國地區就好。
東京有事業想發展一定首選,其次大阪,之後就福岡沖繩。
九州妹同沖繩妹就易受外國人d,之前識個九州妹傾左傾關於日本妹對外國另一半會點睇,佢話勇敢d主動d就得,佢地都接受外國人。
唔好聽樓上個幾條盲撐港女既講咩日本妹好多好7
7既女人邊度都有架啦,你搵最7日本妹比港女最好個班一定收皮架
講邊度多靚日本妹就九州真係首選,相對妝無咁濃同皮膚好過東京大阪

東京就d女識打扮,大阪熱情d
不過日本妹性格係好到港男唔慣,聽過個例娶左日本妹,然後日本妹大左肚,老公幫手洗碗點知俾個日本妹鬧做咩要幫佢洗,你試下港女唔幫佢洗碗會點
同埋咩要俾哂成份糧呢樣野係日本上一代先咁,依家兩公婆傾店就得,如果女方繼續做野直頭AA,
你同日本妹拍拖出街,佢地會主動俾番錢你死都唔會要你請。
至於職場文化,工時你同香港比唔算差太遠,係香港咪成日要做社畜ot又無錢不過有樣最大缺點係日本人係唔識變通呢樣野,轉數又慢,唔同香港人轉數快,墨守成規。佢地癲到cv要手寫/仲用緊fax/用緊印章,簽名唔得個d。有次想去銀行入錢俾個fd,又要填表又要俾手續費(講緊同一間銀行),搞成粒鐘先入到幾萬日圓
總之文化你要重新識過哂學過哂。
你正儍仔呢嘅,大把人英年早逝喇,比人呃光輸乾大把人版。祝你自食其果。
想請教下你喺日本果陣係打工?
做外資?

係唔係日本啱後生英國啱養老?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞