如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
其實你去邊都有好有唔好

最重要係你同你另一半鍾意去邊

下一代既野佢地去到邊度都會好快適應

同埋你地申請去邊度比較容易

300個其實對比起好多人 已經算有好多選擇
其實你哋追求啲咩唔滿意啲咩?
可唔可以分享下?

啲人話做嘢壓力大
咪喺放假嗰陣玩多啲識多啲人囉
日本一定比台灣英國多嘢玩多地方去

利申:喺日本做過兩年幾嘢
香港係放棄中國國籍
永久居民身分證照keep
可唔可以分享下改變咗咩?
樓主14M 真係好勁
可唔可以留PM 跟你學吓嘢點喺日本外資上位?

留意日本好排外而且對工作細節要求高,香港人移民好難容入當地,唔同去旅行。
日本
日本不接受雙重國籍
所以一定要放棄其他國籍
無細路就建議日/ 台
有細路就英<-台啦
如果單身狗淨係計生活日本英國你會點評價?
二百萬英國買間屋,剩返一百萬儲起佢投資,搵份工,安頓好老婆仔女讀書,每年暑假咪去日本玩一個月

睇吓儲唔儲到錢,儲錢到退休,退休後用一百萬去日本買間屋,一年搵三個月去日本住(旅遊最多留三個月),其他時間係英國陪下仔女。

我個退休plan 都係咁上下,一齊加油!
但日本妹性格好過港女好撚多
如果有辦法搵到份工夠生活費,唔會坐食山崩,唔使諗都係去英國,淨係兩個小朋友教育就賺哂。
要諗埋自己退休,緊係英國
個仔英文流利d成個亞洲d女都受溝
一樣想法,一定係加拿大
得三百萬,得番印尼、印度、巴基
到時仔女就變咗連登仔,窮人生仔正仆街
台灣無岐視?你試吓去台灣移民谷傾下,大把台灣人同你講你對台灣冇貢獻唔好嚟,仲有一班已經去咗台灣嘅香港年青人,下下上捍上線話香港啲中年人千祈唔好諗住去台灣退休移民影衰哂香港人
仲有車禍同大把天災
Sorry巴打 撳錯負皮,支持你嘅想法
加拿大冇諗?你呢個個案加拿大最fit

如果喺返你三個選擇入邊,梗係英國啦其他嗰兩個根本唔應該考慮,不過英國要睇住啲稅
因為依大半年都係夏天又日光長
到冬天就難頂
3點天黑又落雨又大風
不過客觀啲睇
捱過冬天 夏天就咩都抵返哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞