如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
遠水不能救近火,中國距離台灣真係太撚近
而且台灣入面親中嘅都唔少,邊一日又搞個一國兩制
從來唔係擔心中共出手,而係國家內部有內鬼親手葬送自己國家,就好似香港咁
認同,其實去過一次台北旅行,已經知道將來唔會嚟呢個地方生活。
只不過真係香港太差,

之後都只係去過幾次台灣旅行。最接受唔到係交通
英國
日本唔係流利日文好難搞
加拿大,兩公婆做基層工加三百萬,夠你養大兩件。
不過錢就無乜得儲。
日本工作壓力好大 收工又要應酬
無晒私人時間
過去打工不如揀英國好過
日本旅行係幾爽既 但去生活唔見得特別好
而且稅同交通開支好貴
住近邊個車站?
錦絲町 貴唔貴?
日文根本唔難學,剩係漢字已經少左層功夫
1~2年已經ok

利申:日文好過英文
只可以愈窮嘅地方歧視愈嚴重,英國人唔會出手,最多眼神啤下你

而係英國歧視華人最勁嘅一定係班黑鬼,淨係試過俾班黑鬼屌
天災當然係風險,但係我住得好開心,嚟到日本先重燃到對生命既希望,我衷心感謝日本為我帶來一切,死係日本都冇所謂
3球都唔夠?咁無人移到
40頭,一個人
你心態係點
去黎做乜
要長期講先有用
個陣有n2 cert 都有一排去日本玩都講到口啞啞
後尾識左日本fd不停講日文先叫進步左
一個人做野真係唔係好夠。
大人可以慳,細路無得慳。
去英國
台灣同日本只係一個去旅行嘅地方
三球嘅概念大嘅係一個月開支4萬蚊,乜都唔做都可以洗6年喎
日本旅行就好 長住不了
我住中南部,交通=自己渣車,好多地方連行人路都無。
英國 易適應好多
你個仔係on9又唔合群嘅 邊度都比人欺凌
香港唔少呢啲
純分享,希望巴打啱用
【星月同行】感謝各香港人組織支持🙇🏻
團隊推出「#星月同行」海外港人一對一配對服務,係希望發揮港人互助精神!感謝其他同路人喺Facebook/ Instagram/ Twitter/ Youtube 嘅推介同支持,未夠2星期,我哋已經...

⭐ 成功招募幾十位月亮加入,北至 Edinburgh,南至 Exeter/Brighton,遍布英國多個重要城市
⭐ 陸續收到唔少準備移英或初到埗嘅港人查詢/ 報名成為星星
⭐ 以一對一嘅形式,成功按「星星」嘅目的地同生活需要,配對咗幾對港人🎉 為佢哋提供三個月的支援

真係要特別嗚謝 Special thanks to:
Hongkongers in Britain 英國港僑協會
Benedict Rogers
HK Link-Up 香港連隣
香港地
Hokoguide 香港街
香港人在Chester
Sutton香港人
Reading UK Stands with Hong Kong
艾辛伯爵 ‧ 香港英移日誌

但我哋仲係好需要各位幫忙,讓每個角落都有香港人作指路明燈。如果你符合以下要求,請報名或廣傳,喺英國重建港人互助社區網絡,為延續香港邁出第一步!

✅ 移居英國超過四個月
✅ 耐心友善
✅ 有幫助同路港人的熱誠
‼️急需月亮地區‼️曼城/ 修咸頓/ 高車士打/ 米爾頓凱恩斯

成為「月亮」:https://www.hkg.one/moon-application

成為「星星」:https://www.hkg.one/star-application

「#星月同行」海外港人友伴計劃詳情:https://www.hkg.one

—————————————————————
HKG International 喺2021年6月,由幾個熱心香港人喺英國註冊成立,旨在連結同路香港人,希望延續港人堅韌不屈的精神、堅守港人追求民主自由的核心價值,承傳香港獨有的文化!

📌 Follow us:
Facebook: www.facebook.com/onehkg
Instgram: www.instagram.com/onehkg/
Twitter: www.twitter.com/onehkg/

#HongkongerGlobal #WeAreHongkonger #hongkonger #香港人加油
是的 果時去日本有時候都係up唔出想講既野
D人又有時候聽唔明

不過最開心既係佢地見你外國人識講日文會好開心咁同你吹兩水
深圳
去日本?
諗清諗楚先
日資做過未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞