如果有三百萬現金想移民,英國、日本、台灣會點選擇?

726 回覆
493 Like 73 Dislike
睇你想比雨淋下定比中共強姦
有咩理由揀日本?
除非你退休或者做生意
但300萬太少
黑社會講道義
我係英國
多啲留意下當地起緊既樓盤 靚樓要自己搵 因為好賣到唔需要靠外國agent
英國做按揭借得多過香港,如果買新樓首期可以去到5%
帶住幾多身家走?
Ching打唔打cs平時打cs啲fd 係晒香港好高ping
好肯定係你好彩
計平均日本真係柒過香港
Yes htb係London 4成政府 5成5銀行,
唔係全數借銀行,同埋htb係計全球唔係計英國
想講台灣根本就冇心收香港人
有fd老豆老母過左黎諗住搞投資移民
開咗間舖又話唔夠營業時間唔夠營業額
啲條例成撚日變 問啲公務員又唔清唔楚(台灣公務員出名垃)
樓主陣間比撚完錢開舖又冇得拎身分證咁就仆街
等於倒錢落咸水海
個文化咁閪 日本應該好少人會移民
兩邊都係垃圾
1) 天氣其實唔係咁差,尤其近年香港秋冬天氣其實同英國唔差好遠(north of Scotland 除外),而且英國一二月既時候你可以去北非 weekend trip,唔太熱又有充足陽光(我年年一二月都會去Marrakech過 long weekend)

2) 我冇去過日本,但係有幾個朋友響日本做嘢都打唔入本地人圈子,唔知係邊個既問題

3) 我覺得打起仗上嚟,台灣危險過香港,因為香港而家已經係共匪佔領區,又易攻難守
無錢英國
有錢加拿大

果d咩台灣 日本
你有錢又中意果個地方過去退休就ok
如果仲要搵食就唔好諗
唔係疫情其實生存到既
有三百個搵岩盤買到三棟民宿都得
不過點出租就睇你既造化
以往airbnb 盛行個陣,東京大阪福岡個堆勁易租出
然後搵堆支那人搞清潔
一年回報講緊可以去到十厘
不過依家無呢枝歌仔唱,d民宿法收緊哂

上YouTube搵下大把野睇
最狗賤係夠三年都唔批,然後要你再加碼投資
撚到你無哂錢
成個民進黨從來無手幫香港人,只係想政治利益only
職場係好西既
不過你唔係住京都,自己真係識日文生活確實唔錯
前提係有少少錢咁
有小朋友優先考慮教育,英國一定好過日本台灣,天氣嘅嘢,慢慢就慣。日本嘅文化唔太適合定居,無論讀書定工作壓力都好大,去旅行就正。

利申:日本、英國都住過
玩過下唔係太鍾意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞